Koti Uutisia Kotimaa Hausjärvellä paljastui törkeä eläinsuojelurikos

Hausjärvellä paljastui törkeä eläinsuojelurikos

8

Valvontaeläinlääkärin tarkastus hausjärveläisellä maatilalla paljasti törkeän eläinsuojelurikoksen. Keski-ikäisen pariskunnan pitämällä maatilalla paljastui 30 kuollutta nautaa sekä lukuisia kuolleita vuohia. Vielä elossa olevien eläinten todettiin olevan laihoja ja kitukasvuisia.

– Naudoilla on todettu lantaisuutta, naudoilla ja vuohilla ylipitkiä sorkkia ja nautojen kylmäpihaton kuivike oli suurelta osin märkä ja lantainen. Pihatossa oli yksi naudan raato elävien nautojen seassa, poliisi kertoo.

Elossa oleva nautakarja toimitettiin tarkastuksen jälkeen teurastettavaksi, ja loput vielä elossa olevat vuohet jouduttiin lopettamaan ampumalla. Raadot toimitettiin tämän jälkeen asianmukaisesti tuhottaviksi.

Lähde: Uusi Suomi

8 KOMMENTIT

 1. Julkinen rekisteri eläinrääkkääjistä, samoin kuten pedofiileistä ja raiskareista. Vain ihmissaasta kohtelee eläimiä näin, tällainen ihmissaasta ansaitsee vastaavanlaisen kohtelun.

  • Hyvä idea! Pitäisikö laittaa lakialoite vireille, vaikka ei se rappiohallituksessa läpi koskaan menisi, mutta nimiä tulisi kerään paljon.

 2. Ei pidä tietenkään hyväksyä eläinrääkkäystä, mutta olisi tutkittava mistä moinen on saanut alkunsa ja miksi eläinten-/tilanpitoon tarvittava motivaatio on loppunut.
  Suomessa taitaa olla tuollaiset keskisuuret tilat aika kusisessa väliinputoajan asemassa, siinä joutuu kaiken kustantamaan itse ja mistä nyhtää rahaa moiseen lystiiin jos yksi osa-alue esim. metsä ei tuota, pellot paketoitu etc. on poissa pelistä. Muutaman kymmenen pään karja kun ei tuota sitä mitä se kuluttaa.
  Kaksi vaihtoehtoa, joko pitää karjan määrän tarpeeksi alhaisena tai sitten laittaa oikeasti isolle (myös velalle) volyymin.
  Tähän on ajauduttu juuri eu:n bessewissereiden ansiosta, sitä on pidetty silmällä ettei vain vahingossa ole mahdollista useamman keskisuuren tilan toimia, jottei pääse omavaraisuus nousemaan valtiolla.
  Mutta eläinten laiminlyönti ja kaltoinkohtelu ei ole ratkaisu missään tapauksessa.

  • Olen nähnyt näitä tapauksia vierestä useampia. Toisissa tapauksissa tehdään sukupolvenvaihdos ja kun itse tilan saa ostaa muutamalla kymmenellä tuhannella ja velat seuraavat perässä, niin ei osata laskea sitä miten kokonaisuudesta selvitään. Kuvitellaan että siihenastinen elämisen taso jatkuu ja ostetaan esim. uusi auto sekä pahimmassa mahdollisessa tapauksessa traktori.

   Maatilan piikkiin ostetuista koneista tulee alvivähennykset jotka väärin ymmärrettynä luetaan “tuloksi”. Ymmärrys siitä että alv ei ole kuin kääntymässä tilillä, se ei ole omaa raraa eikä sitä saa käyttää, on useimmiten se perimmäinen syy. Tähän syyllistyy myös moni toiminimen haltija.

   Ja kun talous alkaa mennä kieroon niin se ensimmäinen lisälaina pankista tuntuu pelastavalta enkeliltä. Sillä saa maksettua lainat pois ja toiminta voi jatkua. Mutta ei ymmärretä että jos toiminta ei siihekään asti ollut kannattavaa niin jotain pitäisi muttaa. Ei ottaa lisää lainaa.

   Usein myös useamman perillisen ylläpitämä maatalousyhtymä ajatuuu vaikeuksiin sen vuoksi että esim. kaksi perillisistä “edustaa” ja kolmas koittaa yksin tehdä kaikki työt. Ja kun ei ehdi ja sen myötä tulotaso laskee niin tilalle ostetaan tekniikkaa. Vaikka pitäisi panostaa työtä. Eräältä tilaltakin ammuttiin liki 90 nautaa sen vuoksi kun veljeksistä kaksi edusti.

   Nämä ovat surullisia tarinoita jotka useimpien osalta olisi ollut vältettävissä neuvonnalla ja koulutuksella. Ja nimenomaan asenteen muutoksella. Kun koko ajan hoetaan että “tappiota tulee” niin siinä vaiheessa kun tilit oikeasti kääntyvät miinuksen puolelle asiaa ei oteta vakavasti.

   Vierestä on hyvä neuvoa mutta väittäisin että omaa kylääkin seuranneena viljelijöistä liian harva korjaa itse laitteitaan. Poikkeuksetta soitetaan jonkun firman korjaajat paikalle. Sen sijaan että käytettäisiin yksi päivä laitteiden kunostamiseen. Ja mikä tärkeintä: Huoltamiseen. Ja huollettaisiin ne laitteet silloin kun ei ole seosinkia. Esim. tavisin on hyvää aikaa laittaa kylvimet ja aurat kuntoon. Tarkastaa puimurit ja vaihtaa kuluneet osat. Ettei sitten sesongissa tarvitse pellolle jäänyttä laitetta ihmetellä. Koska silloin on aina sesonginmukaisten laitteiden varaosta loppu eikä korjaajillakaan ole aikaa kun kaikki ovat yhtäaikaa soittamassa.

   • Maatilallehan pitää tehdä liiketoimintasuunnitelma samalla tavalla kuin yritykselle.
    Siitä selviää mitä viivan alle jää ja mitä kohtia on korjattava.
    Valitettavasti neuvonta ja koulutus tänä päivänä keskittyy pitkälti maksimaalisen voiton tavoittelemiseen ja velanottoon, myös kuluja tulee siitä jos sukupolvenvaihdoksessa uusi isäntä ei hallitse tekniikkaa tai vanha isäntä ei ole ajatellut asiaa pidemmälle ja on mennyt hyvässä uskossa uusimaan kaluston liian moderniksi, tällöin tukeudutaan ulkopuolisiin huoltoihin joko osaamattomuutta tai pakosta.
    Vanhalla kalustolla pääsee huomattavasti huokeammalaa, koska sitä voidaan itse korjata, varaosia löytyy jopa naapurista, jos vain on hitunenkin rasvanäpin vikaa. Kalustohan on jo entisen omistajan toimesta haukkunut hintansa pystyyn ja näin ollen sen ylläpito on huokeampaa kuin uuden uutukaisen.
    Tietty työ ei välttämättä ole niin leppoisaa ja nopeaa vanhalla vermeellä, mutta se ei ole tarkoituskaan vaan se että työ saadaan hoidettua katkeamatta alusta loppuun.
    Tuo perushuoltojen laiminlyönti koskee kyllä kautta rantain kaikkea tuottavaa konekantaa, iskuporkoneesta nostureihin, ajatellaan että kyllä sen ehtii myöhemminkin tai joku muu huoltaa sen, lopputulema on se että kone kuluu parhaimmillaan käyttökelvottomaksi tai siihen viritellään pielavetisiä. Lopun moni tietää miten siinä pelissä käy.
    Erilaisia esimerkkejä on suomi pullollaan ja oikeassa olet, eletään mutussa että elämäntaso/kulutustaso pysyy ennallaan.

 3. >Suomessa taitaa olla tuollaiset keskisuuret tilat aika kusisessa väliinputoajan asemassa

  Jos ei ole varaa pitää eläimiä ei niitä tule ottaa. Ja tässä on kyllä selkeästi kysymys piittaamattomuudesta.

  • Maanviljelyksessä ja karjanpidossa suurin vaikuttava tekijä taloudellisesti tulee ulkopuolelta, siihen ei viljelijä välttämättä kykene vastaamaan resursseiltaan ellei halua lähteä ikuiseen velanmaksuun.
   Edes hyvä ennakointi ei välttämättä pelasta, voi tulla esim. pitkäaikaissairautta, säätilat heitellä radikaalisti yms. tai poliitisista päätöksistä johtuvia säädöksiä ja lakeja.
   En ole kyllä kuullut, että varattomat ottaisivat tuotantoeläimiä elätettäväksi, mutta taasen varallisuus voi huveta em. mainitsemiini tapauksiin ja tällöin se oma napa on lähimpänä. Tietysti karja olisi pitänyt hyvissä ajoin hoitaa pois tai sellaiselle määrälle jonka kykenee hallitsemaan.
   Olettaisin että karjaa on pidetty vain sen vuoksi että niistä saa jotain taloudellista hyötyä ja laiminlyöty pelkästään rahan vuoksi.

Comments are closed.