Koti Artikkelit Kulttuuri Hartolan markkinat

Hartolan markkinat

8

Suomen Vastarintaliike oli päättänyt osallistua Suomen suurimmille yksipäiväisille markkinoille, ja aktivistit varasivat paikan myyntikojulleen. Markkinat järjestettiin Hartolassa, joka on noin 3 500 asukkaan kunta. Tätä markkinaperinnettä on jatkunut jo yli 70 vuotta.

Aktivistit saapuivat paikkakunnalle jo perjantai-iltana, ja kävivät pystyttämässä teltan alueelle samaisena iltana. Perjantai-iltana oli jo keskustan alueella vilskettä, kun viikonlopunviettäjät olivat aloittaneet juhlimisensa. Pienoisen etsiskelyn jälkeen paikka löytyi, ja teltta saatiin pystyyn. Tämän jälkeen keräännyttiin vielä syömään päivällinen, ja tarjolla olikin erittäin maukasta hirvikeittoa.

Lauantaiaamu käynnistyi varhain, ja ryhmäläiset saapuivat markkinakentälle ja avasivat kojun. Paikan päälle saapuneet muut myyjät olivat myös täydessä käynnissä kojujen avaamisessa. Aamu alkoi valjeta, ja kojullemme saapui kaksi herrasmiestä, joiden kanssa löydettiinkin yhteisiä keskustelunaiheita. Nämä herrasmiehet olivat pyytäneet luvan saada pystyttää kojunsa meidän viereemme, ja he saivatkin tämän hyväksynnän markkinajärjestäjiltä. Pari aktivistia tarjoutui heille avuksi tavaroiden siirrossa ja esittelypöydän pystyttämisessä.

Markkinaväen saapuessa paikalle alkoi kauppa käydä ja tunnelma nousta aamupäivää kohti. Sitten tapahtuikin jotain, tavallaan odotettua mutta täysin yllättävä tilanne. Paikalle saapui elämänsä sivuraiteille ajanut nuori. Hän saapui pöydän ääreen, tarrasi itselleen liikkeen materiaalia kahmalokaupalla ja pinkaisi pakoon, “heille” ominaiseen tapaansa. Isot kiitokset ripeälle sivusta seuranneelle kansallismieliselle, joka ryntäsi perään, kaatoi miehen ja palautti materiaalin liikkeelle. Tuntemattomaksi jäänyt henkilö ansaitsee kiitoksen reippaasta toiminnasta ja materiaalimme pelastamisesta.

Tämän jälkeen asiasta nousikin isompi kohu, ja paikan päällä kävivät vielä järjestyksenvalvojien lisäksi poliisit selvittämässä tilannetta. Lopputulos oli, että varas ei pystynyt tunnistamaan tekijäänsä saati paikkaa, missä hänen suorittamansa näpistys tapahtui. Koska asialla ei ollut mitään tekemistä liikkeen ja kojumme kanssa, oli tapaus aivan selvä: saimme jatkaa myyntiä.

Jatkossa osalle järjestyksenvalvojista/ensiavun väestä voisi opastaa tarkemmin heidän valtuutensa tällaisissa tilaisuuksissa ennen kuin he menevät antamaan lausuntojaan lehtiin tai markkinamyyjille. Tilannetta voitaisiin katsoa heidän osaltaan jopa poliittisena kannanottona.

Loppuaika markkinoista menikin sitten suunnitellusti. Kauppa kävi ja saimme uusia tukijäseniä, ja liikkeestä muuten kiinnostuneita pyöri ympärillämme. Kojullamme kävi myös nykyisiä tukijäseniä, joita on aina ilo tavata ja joiden kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia. Markkinoiden päätyttyä kasasimme telttamme ja poistuimme paikalta hyvillä mielin menestyksekkäästä päivästä.

Aktivistit piipahtivat myös nopeasti paikkakunnalla olleen Maila Talvion salongin luona, josta löytyi myös veteraanien pystyttämä näyttävä muistolaatta. Jos et ole aiemmin kuullut henkilöstä nimeltä Maila Talvio, niin suosittelemme lämpimästi hakemaan hänestä tietoa Internetistä ja tutustumaan häneen tarkemmin.

Päivä päätettiin maaseudulla järvimaiseman läheisyydessä saunoen ja makkaraa grillaten. Samalla kävimme vielä päivän kulkua ja onnistumisiamme läpi.

Sunnuntaina ryhmä kokoontui vielä lounaan ääreen, jolloin syötiin maukasta ahvenfileetä perunamuusin kera.

Omasta puolestani kiitän vielä kertaalleen kaikkia osallistuneita ja paikalla käyneitä markkinavieraita. Kiitokset teille onnistuneesta tapahtumasta!

Janne Kujala

8 KOMMENTIT

  1. Tietääkö kukaan mistä tuo taustalla soiva musa on? Tutulta kuulostaa, mutta vaikka mietin pääni puhki niin en keksi missä olen sen aiemmin kuullut 🙂

    • Kyseinen kappale on nimeltään “Scarborough Fair”. Perinteinen englantilainen balladi, joten varmasti on tullut vastaan aikaisemminkin.

  2. Todella hienosti onnistuneet markkinat! Järjestelyt toimivat erittäin hyvin ja majoitus sekä ruoka oli ensiluokkaista. Kiitokset tapahtuman järjestäjille!

    Erittäin onnistuneita kuvia, myös video tapahtumasta on paras mitä olen tähän mennessä Vastarintamediassa nähnyt. Tästä on oikein hyvä jatkaa!

  3. Oli todella hienoa nähdä Vastarinta markkinoilla! Hienoa myös jos kiinnostusta oli ja kauppa kävi. Ensi vuonna uudestaan!

Comments are closed.