Koti Artikkelit Haastattelu: egyptiläistoimittajan kimppuun ei hyökätty Turussa

Haastattelu: egyptiläistoimittajan kimppuun ei hyökätty Turussa

10
Moustafa Abdel-Fadil.

Valtamedia on viime päivät valehdellut, että “uusnatsit” olisivat hyökänneet egyptiläisen toimittajan kimppuun Turussa. Todellisuudessa kukaan ei käynyt häneen käsiksi. Kansallinen Vastarinta haastatteli paikalla ollutta Jani Ketolaa.

Mitä ajattelit kuullessasi, että Ulkoministeriön sivuilla väitettiin “uusnatsin” hyökänneen egyptiläistoimittajaa vastaan?

Ajattelin, että kylläpäs uutiskynnys voi ylittyä pienestä, mutta samalla muistin, että kohteena on Pohjoismainen Vastarintaliike. On siis päivänselvää, että uutiskynnykset paukkuu. Nyt vain odotellaan Egyptin sodanjulistusta.

Miten egyptiläinen käyttäytyi marssijoita kohtaan?

Hänen käyttäytymisessään ei Akatemian talolle tultaessa ollut erityistä huomioitavaa. Hän kuvasi lippurivistöä puhelimellaan, kuten kaikki kuvaajat sillä hetkellä. Hänellä ei kuitenkaan ollut esillä minkäänlaista pressikorttia eikä hän habitukseltaan vaikuttanut toimittajalta. Kuvasin hänet myös itse ja tilanne oli siinä. Hän sai olla aivan rauhassa puheiden ajan loppuun asti.

Kukaan ei häntä kuitenkaan jahdannut eikä pakottanut poistumaan itse alueelta. Tämä oli puhtaasti egyptiläisen oma tietoinen valinta lähteä, sen sijaan, että olisi siirtynyt vain kauemmaksi tekemään ulkoministeriölle myyrän työtään, jossa hän lopulta onnistuikin paremmin kuin hyvin.

Tekikö egyptiläinen selväksi olevansa toimittaja?

Näkymättömissä ollut pressikortti ja kamerapuhelimella mielenosoittajia etupuolelta kuvannut egyptiläinen aiheutti kyllä keskustelua joukossa. On päivänselvää, että tällaisessa tilanteessa epäilykset nousevat pintaan, että kyseessä olisi vain naamoja kuvaamaan tullut henkilö. Tästäkin huolimatta hän sai jatkaa toimintaansa aivan rauhassa. Jokainen tajuaa, että kyseessä ei ole mikään salainen tapahtuma ja miten edes olisi. Tapahtumaa kuvattiin suorana skriiminä useammankin henkilön toimesta.

Provosoiko hän ihmisiä?

Kuten edellä jo mainitsin, hänellä ei ollut pressikorttia esillä. Hän vaikutti puhtaasti siltä, että oli tullut paikalle vain kuvaamaan osallistujia ja mikäs siinä. Julkisella paikalla on oikeus kuvata. Millaisella tyylillä sitä sitten tekee on aivan toinen juttu, mutta toki on sallittua kaikki. Sananvastuusta puhutaan, niin puhutaan sitten tässä yhteydessä kuvaamisen vastuusta. Tämän kanssa egyptiläisellä on vielä harjoiteltavaa, jos meinaa tällaiset tilanteet jatkossa välttää.

Oman kertomuksensa mukaan hän oli nauttinut päivällä alkoholia. Näkyikö tämä käytöksessä?

Ehkä rohkaisuryypyn ottamatta jättäminen olisi tehnyt hänestä paremman toimittajan. Pullo viiniä on kuitenkin sen verran paljon, että tuskin hän täysin nollaa olisi puhaltanut.

Miten välikohtaus eteni? Ajettiinko hänet pois?

Puheiden jälkeen ja virallisen tilaisuuden päätyttyä vaihdoimme kuulumisia kansallismielisten kesken. Kohta oli nimittäin alkamassa Kukkavirta-tapahtuma. Tässä kohtaa astui esiin jälleen egyptiläinen – kamerapuhelimen kanssa hän tuli suoraan keskustelevia mielenosoittajia kohti. En kokenut tätä kovin sopivaksi käytökseksi, koska pressikorttia en ollut vieläkään hänellä nähnyt. Kehotinkin häntä siirtymään tästä kohtaa pois saatesanoilla: go away! Sanoin sen kolme kertaa jonka aikana hän jotain läpyskää alkoi heiluttamaan. Näin paremmaksi silti kehottaa hänet siirtymään yksityisiä keskusteluja keskustelevista ihmisistä syrjemmälle, mutta en suinkaan pois alueelta kokonaan.

Muutamat kysyivät heti, että mitä tapahtui. Mielestäni kynnys ylittyi tilanteessa, jossa tunkeudut yksityisiä asioita keskustelevien ihmisten joukkoon kuvaamaan, etenkin tilanteessa jossa et ole selvästi missään kohtaan esittänyt olevasi toimittaja. Paikalla olleet muut pressikorttilaiset toimittajat sen sijaan ymmärsivät sen, että toimittajan tarkoitus ei ole mennä kameran kanssa kyyläämään mitä keskustellaan. Egyptiläinen nimittäin oli ainoa joka näin tunkeilevasti toimi.

Tämän jälkeen hän lähti kävelemään kohti poliisia tehden tosiaan sen valinnan itse.

Miten poliisi ja mielenosoittajat reagoivat välikohtaukseen?

Poliisit eivät mielestäni asiaan reagoineet. Vasta kun egyptiläinen itse päätti alueelta poistua kokonaan, poliisit kävelivät häntä vastaan. Lyhyessä keskustelussa, jonka itse näin vasta videolta, poliisi kehotti häntä poistumaan alueelta.

10 KOMMENTIT

  1. “Vuonna 1984” on suuri joukko historian väärentäjiä valtiolla töissä. Nyt ne ovat “valtamedialla” töissä ja ihmiset maksavat siitä heille palkkaa, ostamalla niiden julkaisuja.

    Kokonaan uutena mukaan on tullut ulkoministeriö joka haluaa vihervasemmiston tavoin luoda raflaavia otsikoita. Onneksi silminnäköijöitä tapauksessa on niin paljon enemmän kuin ulkoministeriön artikkelin kirjoittanut henkilö, joka ei tainnut edes olla paikalla. Ei kai uskaltanut. Vihervasemmiston sanoin:”Siinä ne nyt kävelee, jalkakäytävällä”.

  2. Taas jälleen valemedia jäi kiinni valheistaan. Ihmettelin kanssa, että mikä tuo hinttimäinen neekeri oli. 😁

  3. Jep, juuri tuo vitun pillihousu-Marimekko-iPhone rotta oli kyseessä. Pyöri aggressiivisen näköisesti meidän porukoiden seassa puhepaikalla. Häntä kyllä vahdittiin silmä kovana. Itse ajattelin rotan olevan mahdollinen puukottaja. Sille kannattaa, muuten, laittaa palautetta nettisivulle, joka oli jossakin aiemmassa jutussa täällä.

  4. Verbaalisesti ruvelle hakattu toimittaja… Säälipisteitä saa ostaa Pelastusarmeijan ylijäämävaraston poisto-osastolta, vaan kuka kertoisi sen hänelle?

  5. Villi veikkaus, että kyseessä on mossadin agentti tiedustelu tehtävällä. Sen verran outoa käytöstä ja iphoneakin räpsytteli jatkuvalla syötöllä. Mikä motiivi muutenkaan egyptiläisillä olisi olla tuolla?

  6. Miksi tämä yksittäinen häirikkö päästettiin Akatemiatalon eteen? Kaikki tuntuivat ihmettelevän samaa paikan päällä. Poliisi vahti muuten ihan hyvin puhealueen ympäristöä. Tällaiset provokaattorikusipäät tulevat hakemaan lokausotsikoita valtamedialle… kaiken lisäksi maahantunkeutuja.

  7. Näin ne juutalaiset käyttävät egyptin poikaa härskisti hyväksi edistääkseen agendaansa.

  8. Onkohan tällä “egyptiläisellä” vähintäänkin Israelin kaksoiskansalaisuus?

Comments are closed.