Koti Artikkelit Fritz Todt – Kolmannen valtakunnan insinööri

Fritz Todt – Kolmannen valtakunnan insinööri

7
AK_Fritz_Todt
Insinööri Fritz Todt tuli tunnetuksi Autobahn-projektin aloittajana ja kansanyhteisön esitaistelijana.

Fritz Todt syntyi 1891 Saksan Pfortzheimissa tehtailijan pojaksi. Hän lähti 20-vuotiaana opiskelemaan teknilliseen yliopistoon Müncheniin. Opinnot kuitenkin keskeytyivät ensimmäisen maailmansodan vuoksi. Todt palveli sodan aikana muun muassa tiedustelijana Saksan ilmavoimissa. Hän otti vastaan rautaristin ja yleni lentoupseeriksi.

Sodan jälkeen Todt jatkoi opintojaan siihen asti, kunnes hän alkoi työskennellä teiden ja tunneleiden rakentamiseen erikoistuneessa yrityksessä. Hänestä tuli NSDAP:n jäsen jo 1922. Joulukuussa 1932 Todt oli kirjoittanut Autobahn-suunnitelman otsikolla “Aloite ja taloudelliset suunnitelmat miljoonan ihmisen työllistämiseksi”. Adolf Hitler vaikuttui asiakirjasta ja nimitti vain muutamia kuukausia valtaantulonsa jälkeen 1933 Todtin vastaavaksi Autobahn-projektiin tarkoituksena rakentaa kansallisen moottoritiejärjestelmän kattamaan koko Saksan.

AK_Todt_Hitler
Fritz Todt (oik.) tarkkailee Autobahnin valmistumista.

On epäselvää, moniko työskenteli Autobahn-projektissa, mutta monet lähteet kertovat, että vuoden 1936 alussa 130 000 saksalaista palkattiin rakentamaan moottoriteitä ja vielä lisäksi 270 000 henkeä laitteita, terästä ja kylttejä valmistamaan ja varustamaan. Noin 3 800 kilometriä moottoritietä saatiin valmiiksi ja 2 000 kilometriä ehdittiin vielä aloittaa rakentaa.

AK_Reichsautobahn

Yksi Autobahnin tarkoituksista oli helpottaa sotakaluston kuljetusta. Toinen tarkoitus oli kannustaa Saksan ympäri matkustukseen ja sillä tavoin palvella kansanyhteisöä. “Nämä tiet eivät palvele ainoastaan kuljetusasioissa, vaan ne myös sitovat yhteen isänmaatamme. Näillä moottoriteillä rakennustaiteemme tulee kuvastamaan kansallissosialistista liikettä”, lausui Fritz Todt. Todt antoi myös ohjeet, miten teitä voitiin rakentaa tuhoamatta luontoa, ja miten ottaa nämä näkökohdat huomioon suunnittelussa. Hän halusi bensa-asemien ja muiden ympärillä sijaitsevien rakennusten sulautuvan maisemaan.

“Saksalainen maaseutu on jotain ainutlaatuista, jota emme voi eikä meillä ole oikeutta tuhota. Mitä tiheämpään ‘elintilamme’ asutetaan, sitä suuremmaksi kasvaa nälkämme kohdella luontoa väärin. Alati kasvavat sielulliset vauriot, joita suurkaupunkielämä aiheuttaa, tulevat kasvattamaan tämän nälän hallitsemattoman suureksi […] Kun rakennamme tähän kotimaiseen maisemaamme, meidän on ilmeisesti suojeltava sen kauneutta, ja paikoissa, joissa tämä kauneus on hävinnyt, tulemme luomaan sitä uudelleen.”

1938 perustettiin Todt-järjestö, jota Fritz Todt itse johti. Tämä valtava järjestö, joka käsitti noin 1,5 miljoonaa työntekijää, liitti moottoriteiden rakentamisen lisäksi toimeksiantoonsa muitakin tehtäviä kuten sodassa vaurioituneiden siltojen, teiden ja rautateiden korjaamisen sekä Atlantin vallin ja Länsivallin rakennuksen. Länsivalli oli puolustusjärjestelmä, joka käsitti yli 18 000 bunkkeria, tunnelia ja panssarivaunupiiloa, myös suojaten mahdollisilta hyökkäyksiltä lännen suunnalta. Atlantin valli rakennettiin ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa torjumaan vihamieliset hyökkäykset Englannista. Miinoja laitettiin vähän matkan päähän vallista ja muutama veden ääreen. Paaluja pystytettiin mahdollisille lentokoneiden ja laskuvarjojääkärien laskeutumispaikoille.

AK_Todt_valli

Tavattuaan Hitlerin “Sudenpesässä” 8. helmikuuta 1942 Fritz Todt menehtyi lento-onnettomuudessa. Ei ole koskaan selvinnyt, mitä tuolloin tarkalleen tapahtui, mutta sabotaasia epäiltiin. Yrittäessään murhata huomattavimmat ja vaikuttavimmat saksalaiset johtajat, Britannian tiedustelupalvelu oli aikaisemmin varustanut saksalaisia pettureita laukaisumekanismein ja räjähtein, jotka räjähtäisivät varmuudella. Tiedetään, että tuollainen räjähdyspanos salakuljetettiin eräässä Hitlerin lentokoneessa maaliskuussa 1943.

Hitler piti hautauksen aikana puheen, jossa hän ylisti Todtin aikaansaannoksia Saksan kansan hyväksi, ennen kaikkea sillä tavoin, miten hän näki nationalismin ja sosialismin siteen “ei ongelmana, joka täytyy ratkaista, vaan kysymyksenä, johon on vastattava”. Hitler kiitti Todtia siitä, ettei tämä koskaan hylännyt kansallissosialismin ideologisia tavoitteita, vaan sen sijaan oli mukana luomassa kansallissosialistista maailmankatsomusta. “Mies, joka itse johti miljoonia saksalaisia työläisiä, ei ollut vain intellektuelli, vaan sydämessään myös todellinen sosialisti.” Hitler nosti myös esille puheessaan Todtin kyvyn kuunnella työntekijöitään:

“Oli aika, jolloin kohtalo pakotti hänet, suurimman rakennusinsinöörin kautta aikojen, ansaitsemaan jokapäiväisen leipänsä yksinkertaisena työläisenä, aivan kuten omassakin tapauksessani. Hetkeäkään ei hän tätä tosiasiaa hävennyt. Päinvastoin se oli hänen myöhempinä elinvuosinaan ylpeiden ja tyydyttävien muistojen aihe. Tällöin hänellä, suurimmalla rakennuspäälliköllä, jonka maailma koskaan on saanut tuntea, oli tilaisuus nähdä tai näyttää itsestään toinen puoli, esitellä itsensä vaatimattomassa työasussa pölyn ja lian peittämänä tai kiehuvan tervapadan äärellä. Siitä syystä hän varmasti otti sydämen asiakseen saksalaiset ‘tienrakentajat’, kuten hän heitä kutsui.

Kun vastaanotimme kauheat uutiset onnettomuudesta, johon rakas rakennusmestarimme joutui, valtasi miljoonat saksalaiset sama tyhjyyden tunne, joka kohtaa aina, kun joku korvaamaton ihminen erotetaan tovereistaan.”

 

Die Deutsche Wochenschau muun muassa Todtin hautauksesta:

 

Kolmas valtakunta -dokumentti (tekstitys englanniksi) Fritz Todtista:

 

Fritz Todt selittää Autobahn-projektia:

 

Hitlerin puhe Todtin haudalla: http://www.ibiblio.org/pha/policy/1942/420212a.html

 

Nordfront.se

7 KOMMENTIT

 1. Tärkeä henkilö! Kolmas valtakunta kulki kehityksen etunenässä niin infrastruktuurinsa, vihreiden arvojensa kuin sotateknologiansa puolesta. Ja tietysti myös ihmisten biologisen ja henkisen kehittämisen alalla.

 2. Niin nyky-yhteiskunta on noissa asioissa suunnilleen vastakkainen: luontoa tuhotaan ja ihmistä huononnetaan niin biologisesti kuin henkisesti.

 3. Suomessa voitaisiin elvyttää taloutta rakentamalla tärkeitä hankeita kotimaassa. Rautateitä, maanteitä, korjata siltoja, vesistöreittejä yms. Mutta tärkeämpää on näemmä taata muiden maiden lainoja. Jopa sellaiten, joiden maksuhistoria on huonompi kuin yhdenkään velallisen Suomessa. Kreikka on historiansa aikana jättänyt järjelmällisesti ulkomaiset lainansa maksamatta. Eli se siitä elvytyksestä – kotimaassa.
  “Hikinaama” pitää oikeasti “Täti Tiukan” kanssa saada oikeuteen maanpetoksesta. Mistä täytyy seurata asianmukainen rangaistus.
  Ja muutama muukin sinne kuopan reunalle maansamynnistä esimerkkinä muille pettureille.

  • Mitään hyvää Suomessa ei voi tapahtua niin pitkään kun valtaosa suomalaisista eivät ymmärrä miten toimii nykyinen rahajärjestelmä. Kun maassa yksytyisillä liikepankeilla on monopolio rahan luomiseen “tyhjästä” ja antamiseen vakuudelliseksi ja korolliseksi lainaksi – vääjäämättä kaikki omaisuus siirtyy yhä kiihtyvällä vauhdilla liikepankien omistajille; samalla yhä useampi kansalainen muuttuu velkaorjaksi ilman edes teoreettista mahdollisuutta vapautua. Kun valtaosa ei ymmärrä edes prosenttilaskuja niin omaisuuden siirto sujuu kitkatta.

   Varallisuuden siirtymisen mukaan siirtyy myös poliittinen valta, joten bankstereiden valta vahvistuu vahvistamistaan. “Edustuksellinen demokratia” on bankstereiden ihanteellinen työkalu kansojen orjuuttamiseksi koska massoille luodaan illuusion että he “itse valitsivat hallituksensa ja siksi on vain kestettävä ja sitten seuraavissa vaaleissa äänestämällä asia korjaantuu!”. Tämä on hämmästyttävä, että kansalaiset eivät edes ymmärrä, että he ovat tosiasiallisesti bankstereiden orjia, ja että jokainen olemassa oleva bankstereiden luoma euro köyhdyttää “kollektiivista kansalaista” koron+marginaalin verran vuodessa.

   Nykyjärjestelmässä ei tule mitään kansakuntaa palvelevia tärkeitä hankeita, sen sijaan aloitetaan vain sellaiset projektit, jotka yhä tehokkaampi köyhdyttävät suomalaisia ja upottavat syvempi velkasuohon. Kansa herää vain kun yhteiskunta vääjäämättä lamaantuu ja nälkiintyy, jos silloinkaan – koska kaikki mediat ovat bankstereiden omistuksessa ja selittävät kansalle että “tulee tehdä enemmän työtä ja pienemmällä palkalla!” – ja kansa uskoo tähän valheeseen.

   Kansallissosialistien on vain jatkettava kansan valaistamisen vaikka elinaikanamme emme näkisikäämme voittoa – sillä kansallissosialismi on kansakunnan ainoa pelastus. Toivoa antaa se havainto, että kun totuutta etsivä ihminen kehittyy kansallissosialistiksi – hän ei enää voi luopua totuudesta ja oikeudenmukaisuudesta – ja pysyy tässä jalossa aatteessa.

 4. Koulutus on kaiken A ja O.

  Kun mietitään sitä miksi Saksa on noussut kolme kertaa sekä taloudellisesti että tiedollisesti maailman huipulle, tulee eittämättä esiin koulutus. Saksalainen insinööritaito ja tänä päivänä kouluissa yhä oleva Mestari tutkinto, on jotain sellaista joka pitäisi saada yleismaailmalliseksi standardiksi DIN:in rinnalle.

  En paljon valehtele jos sanon että sadasta Suomen korkeakoulusta valmistuneesta insinööristä kaksi-kolme läpäisisi Saksalaisen mestari tutkinnon. Voin sanoa että se ei ole helppo, siinä pitää oikeasti tietää ammatistaan.

  Jo aikoinaan Adolfilla oli insinööreinään sellaiset henkilöt, jotka sunnittelivat sellaisia asioita joista muut eivät vielä edes unelmoineet. Kun muilla oli potkurikoneita, oli Saksalla suihkuturbiinit häiverunkoisine lentokoneineen. Amerikan ja Neuvostoliiton avaruusohjelmat pohjasivat suoraan V2:een. Laivanrakennus ja moottori teknologia oli vertaansa vailla.

  Koulutus, materaalitieto ja kyky osata laskea, se on kaikki kaikessa. Silloin olet oman elämäsi herra.

  En sano että kaikkien pitäisi tietää mitä pultin päässä oleva lukuarvo esim. 12.9 tarkoittaa. Se tarkoittaa lujuutta, mutta se kertoo myös miten kiristysmomentti lasketaan ko. pultille. Betoniraudoituksissa DIN ei tunne alle 10mm harjaterästä lainkaan. Ja meillä rakennetaan 4-6mm verkoilla. Meillä kun betoniin porataa reikiä proppujen asentamista varten, niitä harvoin puhalletaan puhtaiksi hiekasta/pölystä. Vaikka yleisesti tiedetään että vetolujuus kasvaa melkein 30% likaiseen asennukseen nähden. Naulaa käytettäessä rakennuksilla nyrkkisääntönä on että naulan pitää upota vastakappaleeseen 2.5-kertaa naulattavat kappaleen vahvuuden verran. Muuten lepokitka ei ole tarpeeksi suuri ja naula luistaa pikku hiljaa ulospäin esim.lämpötilojen ja tuulen liikkeestä.

  Esimerkkejä löytyy Suomesta useita. Toivottavasti joskus pääsemme Saksan tasolle, jossa kestäväksi tarkoitettu oikeasti kestää.

  • Käsittääkseni Suomessakin on verrattain paljon tietotaitoa, ja meidän insinööritaito on myös huippuluokkaa maailmassa, mutta nyky-yhteiskuntaa vaivaa halpa kertakäyttöajattelutapa plus liian tiukat aikataulut, pahimpana esimerkkinä rakentamisessa ja saneerauksissa. Eli yleisesti ottaen vääristä asioista tinkiminen takaa heikomman laadun, mistä on ollut paljon puhetta. Jännä juttu että ennen saatiin kaikki kestämään, ja näinkin pienestä maasta on syntynyt maailmanluokan teknistä suunnittelua ja tuotoksia niin paljon.

   • Olet oikeassa, saatoin yleistää liikaa. On totta että meillä on hyviä tuotteita. Markkinointi on kuitenkin se mikä usein pilaa hyvätkin tuotteet. Koulutus on kuitenkin se avainasemassa oleva asia. Sitä ei tarvitse mennä koulun penkille oppiakseen uutta. Se lähtee jokaisen sisimmästä.

    Kuuntelin tässä juuri silmät pyöreinä yhden valmistuneen insinöörin kommentteja kun tuli puhetta ydinfysiikasta. Hän sanoi että heillä sivutetiin koko ydinfysiikka kun sille ei ollut aikaa. Eikä myöskään ääni- ja valo-oppia käyty läpi. Kun sille ei löytynyt opettajaa. Kun muistetaan että fysiikka on luonnontiede ja matematiikka vain tapa ratkaista asioita, niin merkittäviä puutteita jää koulutuksesta jos ydinfysiikka sivutetaan. No, kaikki on opiskelitavissa.

    Itse kuulun vanhan koulukunnan jääriin ja kommentit saattavat joskus olla sen mukaisia. Pyydän anteeksi etukäteen jos joku pahoittaa mielensä. Mutta että jos halutaan nousta pois nykyisesta orjan asemasta ja hallita omaa elämäämme, meidän tulee yksinkertaisesti olla parempia kuin muut. Peruasiat tulee hallita ja sen jälkeen: uudet ideat, innovatiivisyys, tulevaisuus, se kaikki on meistä itsestämme kiinni. Sillä edellytyksellä, että ajattelemme yhteisömme parasta. Emmekä omaa parastamme, kuten nykyjohtajilla on tapana harmillisen usein.

    Kun mietitte menneisyyttä ja asetatte itsenne 60 vuotta ajassa taakseppäin. Niin se valta joka nykyään on käytettävissä, se rakennettiin määrätietoisesti silloisista unelmista ja visioista. Ja meillä on sama pitkä polku edessämme.

Comments are closed.