Koti Uutisia Rikos Finanssikriisin perintö: Amerikan pankeilla entistä voimakkaampi kansainvälinen monopoli

Finanssikriisin perintö: Amerikan pankeilla entistä voimakkaampi kansainvälinen monopoli

0

2007–2008 finanssikriisin tärkein perintö on se, että kansainvälinen rahanvalta keskitettiin entistä pienemmälle joukolle Amerikassa perustettuja pankkeja. Muutamien pankkiirien muodostama monopoli käyttää yhä suurempaa poliittista valtaa maailmanlaajuisesti.

Amerikassa pankkien määrä on kutistunut radikaalisti kymmenen viime vuoden aikana. Niin jättiläismäisiä Bear Stearnsin ja Lehman Brothersin kaltaisia investointipankkeja kuin pienempiä liikepankkejakin on sulatettu osaksi Goldman Sachsin ja JPMorganin kaltaisia yhtiöitä. Vaikka pankkien lukumäärä on laskenut, pankkijärjestelmän koko on kasvanut. Fuusioiden kautta finanssikriisin syyllisistä on tullut yhä vahvempia ja vaarallisempia.

Juutalainen Goldman ja muut Amerikassa perustetut kartelliyhtiöt eivät ole kuitenkaan tyytyneet kilpailijoiden hävittämiseen vain kotimarkkinoilla. Amerikkalaislähtöisten rahoituslaitosten valta lisääntyy myös Euroopassa. Asiantuntijoiden mukaan eurooppalaislähtöiset pankit “joutuvat perääntymään nyt omalla maaperällään”. Samat pankkiirit, jotka ovat jo kauan manipuloineet Yhdysvaltojen politiikkaa, manipuloivat nyt suoraan myös suurta osaa Euroopasta.

Finanssikriisi teki “Amerikan pankkisektorista voimakkaamman kuin koskaan aiemmin”, summasi rahoitusalan kehitystä kartoittanut Financial Times jatkaen: “Wall Streetin huippuyhtiöt ovat lunastaneet järkkymättömän ylivalta-aseman liike- ja investointipankkialoilla.”

Euroopan suurimmat pankit ansaitsivat vuonna 2017 yhdessä yli neljänneksen vähemmän rahaa kuin mitä Amerikan JPMorgan ansaitsi yksin. JPMorganin markkina-arvo on suurempi kuin Euroopan viiden suurimman pankin yhteenlaskettu vastaava hinta. JPMorganin kansainvälisen toiminnan johtaja on Israelin keskuspankin entinen päällikkö, juutalainen Jacob Aharon Frenkel.

Jacob Frenkel.

Asiantuntijoiden mukaan kehityksen takana on muun muassa juutalainen Hank Paulson, joka siirtyi Goldman Sachsin johdosta Amerikan valtiovarainministeriksi. Finanssikriisin yhteydessä Paulson alkoi “syöttää pankeille” veronmaksajien rahaa, mikä teki Amerikan rahoituslaitoksista erittäin voimakkaita verrattuina ulkomaisiin kilpailijoihin. Juutalaisen Paulsonin suunnitelma onnistui, sillä hänen pankkiirisisäpiirinsä käytti kansalaisilta riistetyt rahat aggressiiviseen kansainväliseen laajentumiseen.

– Eurooppalaiselle teollisuudelle on geopoliittisesti varsin vaikeaa, että yhtiöt ovat nyt riippuvaisia amerikkalaisista pankeista, kun ne tarvitsevat rahoitusta tai neuvontaa pääoma-, fuusio- ja investointihankkeissa, kommentoi tilannetta UBS-johtaja Andrea Orcel.

Perinteisten rahanlainaajien ohella myös Amerikassa perustetut yksityiset pääomasijoitusyhtiöt ovat päättäneet laajentua Eurooppaan kaappaamalla paikallisia pankkeja. Erityisesti kampanjassa ovat kunnostautuneet juutalaisen Stephen Schwarzmanin johtama Blackstone sekä juutalaisen Stephen Feinbergin johtama Cerberus.

Blackstone on ostamaisillaan Baltian maissa toimivan Luminor-pankin Nordealta ja DNB:ltä, kun taas Cerberus hankki itselleen hiljattain saksalaisen HSH Nordbankin. Asiantuntijoiden mukaan hankinnat voivat synnyttää valtavia taloudellisia riskejä eurooppalaisille, sillä Schwarzman ja Feinberg ovat ostaneet jo ennestään raskaasti velkaantuneet pankit lisävelalla. Talouskasvun hyytyessä amerikkalaisen finanssieliitin ryöstöretket Euroopassa voivat johtaa rajuihin velka- ja pankkikriiseihin.

Lähteet: Financial Times (1, 2), Seeking Alpha