Koti Uutisia Talous Finanssikriisin ennustanut professori: seuraava katastrofi entistä pahempi

Finanssikriisin ennustanut professori: seuraava katastrofi entistä pahempi

9

2007–2008 kansainvälisen finanssikriisin ennustaneen taloustieteen professorin Nouriel Roubinin mukaan seuraava talousromahdus tulee olemaan entistä rumempi muun muassa keskuspankkien vuosia jatkuneen nollakorkopolitiikan vuoksi.

Juutalainen Roubini on saanut lempinimen “Tohtori Tuho” tylyjen talousennusteidensa vuoksi. Hän esimerkiksi puhui avoimesti Goldman Sachs- ja Lehman Brothers -juutalaispankkien asuntokauppahuijauksesta, joka johti edelliseen finanssikriisiin.

Maailma ei professorin mukaan ole toipunut edellisestäkään romahduksesta, koska keskuspankit ovat antaneet markkinoille tekohengitystä nollakorkopolitiikallaan näihin päiviin asti. Nollakorkopolitiikka on johtanut yksityisen velan räjähdysmäiseen nousuun, joka tulee tekemään seuraavasta kriisistä aiempaakin vaarallisemman, Roubini muistuttaa.

Professorin mukaan maailmantalous tulee todennäköisesti ajautumaan vaikeuksiin vuonna 2020. Koska korot ovat jo nollissa, eivät keskuspankit kykene tällä kertaa hoitamaan lamaa samoilla työkaluilla kuin viimeksi.

– Toisin kuin vuonna 2008, poliittiset päättäjät joutuvat kohtaamaan seuraavan laskukauden kädet sidottuina, koska velkatasot ovat nyt korkeammat kuin edellisin kriisin aikana. Seuraava kriisi voi olla paljon vakavampi ja pitkäaikaisempi kuin edellinen, Roubini painottaa.

Pankkiirien kannalta ongelmallista on myös, että Euroopassa globalisaatiovastainen kansallismielinen liike on noussut viime vuosina. Lama tulee ruokkimaan kansallismielisiä voimia, mikä voi aiheuttaa todellisia vaikeuksia vallanpitäjille. Oman lisänsä tuo myös mahdollinen öljykriisi, joka voi puhjeta, mikäli Israel usuttaa Amerikan hyökkäämään Iraniin.

Lähde: Talouselämä

9 KOMMENTIT

 1. Tämä on tervetullut uutinen. Olen jo vuosia odottanut tulevaa notkahdusta ja nyt myös muutkin ovat samaa mieltä. Eli, se jolla ei nyt ole velkaa ja jolla on vähän rahaa pankissa, saa itselleen edullisesti kiinteistöjä lähitulevaisuudessa. Niistä ei tarvitse maksaa kuin verotusarvo.

  Mutta odotellaan. Työ tulee olemaan arvossaan, ei raha.

 2. Totta kai on, koska finassipelurit nimenomaisesti “hei me tienataan tällä”… -lainausta käyttääkseni. Jälleen rikkaat tulevat rikastumaan ja useat maat sortuvat IMF:n velkaorjuuteen ja juutalaisten ylikansallisten pankkiirien orjiksi puhumattakaan yksityisistä ihmisparoista ja perheistä, jotka tulevat putoamaan helvetin syövereihin taloudellisesti ja aineellisesti. Itsemurhat tulevat olemaan “suosittu” “ajanviete” ihan koko perheen voimalla toisin kuin vielä suht’koht onnellisina aikoina kun ensin oli vuosi säästetty. Lähdettiin talvi- tai kesälomalla johonkin kotimaan lomakohteeseen tai huvipuistoon. Leveämpää “leipää syövät” lensivät ihan ulkomaillekin, jos ei muuten niin kerkeästi tarjottujen “pikavippien” tuomalla “varallisuudella”.

  • Se on ihan oma syy, jos on uskonut tähän asti valtion ja median propagandaa ja velkaa ottanut runsaasti. Kannattaisi varmaan tietää omat rajansa ja oma todellinen tasonsa. Moni duunarikin elää niin leveää elämää, että mua ainakin ihan hirvittää katsoa sitä ulkoapäin. Ei duunari vaan voi elää niin kuin porvarit. Eihän se voi kestää, velkaa on niin että ei napa ruskaa. Kyllä ihmiset on sokeutuneet. Pahalta näyttää, mutta ihan oma syy.

 3. Onneksi Suomessa on työeläkerahastot joista kriisin jälkeenkin varmaan heruu jotain muiden maiden auttamiseen. Duunari pystyi 60- ja 70-luvulla vaurastumaan jos sai lainaa ja rakensi omakotitalon, koska reaalikorko oli selvästi negatiivinen. Ei riitä EKP:n paukut loputtomiin pitämään yllä parin prosentin negatiivista reaalikorkoa; kun luottamus loppuu niin erinäisten valtioiden velkakirjoilla olisi arvoa lähinnä jos ne olisi painettu pehmopaperille.

  • 60-70- luvuilla duunarit rakensivat ns. hartiapankki systeemillä, lainaa otettiin minimi tarvittaessa ja silloin sai vielä 30-40. vuoden maksuaikoja. Oma ukkokin rakensi tällä periaatteella, talkoo ja erikoisosaaminen tuli veljiensä kautta.

   • Tuo -70 luvun vauraus taisi perustua täysin “suuriin inflaatiovuosiin”. Tänä vuonna kun otti lainaa talon verran niin inflaatio laukkasi niin lujaa että ensi vuonna koko laina oli maksettu pois.

    Eli siinä vaiheessa jos inflaatio lähtee laukkaamaan niin kannattaa sijoitta kiinteään omaisuuteen. Ikävä kyllä esim. rakennustarvikkeiden hinnat ovat kavaneet 15 vuotta ja ainakaan Suomesta niitä ei kannata ostaa. Mutta hartiapankilla tehty sijoitus on aina sijoitus.

  • Tämä taisi olla sarkasmia sillä työeläkerahastoista ei tule pennin jeniä ainakaan suomalaisten auttamiseen. Ne ovat oaskeyhtiöitä jotka saavat pitää sinne laitetut rahat. Ja eläkkeet maksetaan veroista. Eli melkoinen huijaus kansalaisia kohtaan.

   Mutta se mikä on varmaa on se että korot nousevat. EKP lopettaa euroopan roskalainojen ostamisen jonka jälkeen korot nousevat, koska pankit joutuvat itse maksamaan katteettomat lainansa. Ja mistäs muualta se raha tulisi kuin pankin asiakkailta.

   Niin että toisottavasti jokaisella lukijalla on tili Suomalaisessa pankissa. Jää edes voittojen verot Suomeen. Toisin on ulkomaalaisten pankkien laita.

   Jos jollakulla on lainaa niin nyt (ennen joulua) on hyvä aika maksaa ne pois.

 4. Niin, taloushan on lypsyliikettä, kuten jokainen kaksi aivosolua omaava ymmärtää.

Comments are closed.