Koti Uutisia Talous Filippiinien presidentti Duterte otti rahaeliitin tähtäimeensä

Filippiinien presidentti Duterte otti rahaeliitin tähtäimeensä

4

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on kartuttanut viime vuosina suuren suosion huumekauppiaiden likvidointihankkeellaan. Nyt presidentin tähtäimessä on vieläkin suurempi saalis – Filippiinien korruptoitunut rahaeliitti.

Talousjulkaisu Financial Timesin (FT) mukaan Duterte on siirtynyt koviin otteisiin erityisesti suuria yksityisiä vesiyhtiöitä sekä liberaalia mediaeliittiä vastaan. Pääomapiirit ovat tuominneet presidentin toimet, kun taas kansa on ottanut uutiset korruptionvastaisesta taistelusta ilolla vastaan.

Duterte on syyttänyt Ayala- ja Pangilinan-nimisiä vesiyhtiöitä riistohinnoittelusta ja veronkierrosta, jotka ovat köyhdyttäneet tavallista kansaa. Presidentti jopa kutsui yhtiöiden oligarkkiomistajia “huoranpennuiksi”, jotka hän voisi “rökittää, olipa näillä mukana kuinka monta henkivartijaa tahansa”.

Duterte on vaatinut, että vesiyhtiöiden sopimukset määritellään uudelleen kansan etua palvelevaan muotoon, mikäli yhtiöt haluavat jatkaa toimintaansa. Ayalan osakkeet ovat menettäneet reilusti yli 30 prosenttia arvostaan Duterten esittämän julkisen kritiikin jälkeen.

Duterten tiedetään inhoavan valtamediaa ja nyt hän on siirtynyt koviin otteisiin ABS-CBN-nimistä kanavaa vastaan. Kyse on Filippiinien suurimmasta mediasta. Hallitus vaatii, että kanavan toimilupa lakkautetaan. ABS-CBN on syyllistynyt liberaalin propagandan levittämiseen, minkä lisäksi kanava on yrittänyt valkopestä diilereitä, jotka on teloitettu Duterten huumeidenvastaisessa sodassa.

Duterten kurinpitotoimien kohteena olevat yhtiöt kuuluvat pienelle upporikkaalle sisäpiirille, joka on hallinnut Filippiinejä korruption ja koronkiskonnan avulla. Tavalliset filippiiniläiset inhoavat rahaeliittiä, minkä vuoksi jopa monet Duterten vastustajista pitävät taistelua oligarkkeja vastaan tärkeänä, FT summaa.

Lähde: Financial Times

4 KOMMENTIT

  1. Aasialaista rotua pystyy arvostamaan. Heille kansallisylpeys ei ole häpeä, esimerkiksi japanilaiset eivät avaa rajojaansa koko maailmalle.

    • Juuri näin. Ovat äärimmäisen ylpeitä kansastaan ja kotimaastaan. Nationalismi on heidän normi eikä sitä katsota kieroon tai pidetä huonona asiana.

  2. Tällaisen oikean presidentin suomikin kaipaisi, ei sionistisia marionetteja kuten Kekkosen jälkeiset.

Comments are closed.