Koti Uutisia Euroopan juutalaisten parlamentti perustettu

Euroopan juutalaisten parlamentti perustettu

2

Perustetulla Euroopan juutalaisten parlamentilla (EJP) oli helmikuussa ensimmäinen puheenjohtajien avajaiskokous Euroopan Unionin parlamenttirakennuksessa Brysselissä. EJP taistelee muun muassa antisemitismiä vastaan, ja sillä on takanaan Israelin valtion siunaus.

EJP muodostuu perustetusta Euroopan juutalaisten etujärjestöstä, Euroopan juutalaisten unionista. Edustajat valitaan parlamenttiin unionin jäsenistä.

KUVA: “EJU”:n (Euroopan juutalaisten unioni) logo. Tunnuksessa sanotaan: “Olemme yksi kansa.”

Ensimmäiseen kokoukseen osallistui 120 vaaleilla valittua puheenjohtajaa, joiden tehtävänä on käsitellä juutalaisten asioita Euroopassa. Parlamentin odotetaan myös vaikuttavan antisemitismin väitetyn kasvun vähentämiseen maanosassa.

Euroopan juutalaisten parlamentti edustaa 47 eurooppalaisen valtion juutalaisväestöä, ja siihen on valittu Keski-, Itä-, ja Länsi-Euroopasta 120 juutalaista erilaisiin edustuksellisiin tehtäviin. Juutalaiset ovat voineet äänestää edustajansa parlamenttiin sähköisesti. Äänestysmahdollisuutta käytti hyväkseen 400 000 juutalaista.

Belgian juutalaisesta yhteisöstä parlamenttiin äänestetty Rubinfield kertoi israelilaiselle TV-kanavalle, että “EJP:n tehtävänä on edistää juutalaisia arvoja ja huolehtia juutalaisia koskevista asioista, kuten antisemitismistä”. Rubinfield arvioi myös, että Amerikan juutalaisten kohtaamat haasteet ovat osittain samanlaisia kuin Euroopan juutalaistenkin. Hän kuitenkin piti juutalaisten kohtaamia haasteita maanosissa eri tasoisina.

“Meillä on sama painopiste. Meillä on samat huolenaiheet. Puheenjohtajakokous on myös omistautunut edistämään juutalaisia arvoja ja vahvistamaan eri juutalaisjärjestöjen välisiä suhteita […] Pyrimme myös edistämään juutalaisten intressejä Euroopassa”, Rubinfield sanoi TV-haastattelussa.

Euroopan juutalaisten parlamentti perustuu Israelin presidentin Shimon Peresin näkemykselle. Muutama vuosi sitten Peres kehotti juutalaisia perustamaan Eurooppaan juutalaisten eduista huolehtivan järjestön. Parlamentille ollaan myös puuhaamassa perustuslakia, jonka syntymistä edistävät parlamenttiin valitut juutalaiset vaikuttajat.

EJP:n ensimmäiset vaalit pidettiin elokuussa 2011.

Aiheesta muualla:

New European Jewish Parliament Fights Anti-Semitism – Israel National News, 21.2.2012.

2 KOMMENTIT

Comments are closed.