Koti Uutisia Kotimaa EU runnoi vihattua sensuuri- ja linkkiverouudistusta läpi

EU runnoi vihattua sensuuri- ja linkkiverouudistusta läpi

5
Äänestystulos. Lähde: Twitter.

Kansainvälisen rahaeliitin etujärjestö Euroopan unioni on runnonut pääistunnossaan läpi kovaa vastustusta kohdanneen tekijänoikeusdirektiiviehdotuksen. Direktiiviä on kutsuttu muun muassa sensuurikoneeksi sekä linkkiveroksi.

Käytännössä direktiivi kaventaa entisestään Internet-sananvapautta ja siirtää verkon valtaa tavallisilta kansalaisilta ylikansallisille suuryhtiöille eli EU:n todellisille päättäjille. 438 europarlamentaarikkoa äänesti direktiivin puolesta ja 226 vastaan.

Direktiivin artikla 11 eli linkkivero merkitsee sitä, että tulevaisuudessa esimerkiksi valtamedia voi alkaa periä korvausmaksuja ihmisiltä ja yhteisöiltä, jotka tekevät esikatselulinkin median kotisivuille. Esimerkiksi uutislinkkien lisääminen artikkeleihin voi olla siis pian yksityisen verotuksen kohteena. Digitaalisen sisällön tuottaminen muuttuu vaikeaksi niille, joilla ei ole rahaa maksaa linkittämisestä.

Artikla 13 puolestaan vaatii Internet-alustoja sensuroimaan kuvat ja muut teokset, jotka ovat tekijänoikeudella suojattuja. Koska materiaalin sensurointia varten asennettaisiin automaattisia suodattimia, tulisivat suodattimet asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti sensuroimaan myös tekijänoikeuksista vapaata materiaalia. Ennakkosensuurin synnyttämät kulut sälytettäisiin todennäköisesti käyttäjien eli tavallisten kansalaisten maksettavaksi. Verkon selaamisesta tuleekin mahdollisesti nykyistä kalliimpaa.

Open Knowledge Finlandin mukaan artikla 13 johtaa käytännössä siihen, että muun muassa suuret sosiaalisen median alustat pakotetaan esitarkastamaan kaikki käyttäjien lataama materiaali. Järjestö muistuttaa, että artikla suosii liike-elämässä suuria monopoliyhtiöitä, sillä aloittelevilla pienyrityksillä ei ole varaa pystyttää suurta ennakkosensuurikoneistoa.

Laajat automaattiset sensuuriohjelmistot sekä linkkien verottaminen enteilevät yhä vaikeampia aikoja tavallisille Internet-selaajille ja -sisällöntuottajille, joilla ei ole ylikansallisten yhtiöiden rahoja käytössään. Suojelemalla kansainvälisten korporaatioiden etuja EU ajaa politiikkaa, joka rikastuttaa rikkaita, köyhdyttää köyhiä sekä tukahduttaa ilmaisunvapauden.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat

5 KOMMENTIT

  1. Jo on harvinaisen röyhkeätä, en olisi itsekään keksinyt. Jotkut ne vaan keksii, globalismia ja riistokapitalismia parhaimmillaan. Stubbi varmaan pyörii ilosta, kokoomuksen arvojen mukaista toimintaa. Vai kommunistien? Ei niitä meinaa erottaa toisistaan

    • Caj-Göran Butts on SeTa-“miehiä” eli hän pyörii korkeintaan jonkun neekerin mulkun päällä.

  2. Tämähän on suoraan kuin fasistien käsikirjasta. Ensin kuristetaan oikeuksia ja sitten vaaditaan lähteitä tai todisteia asioihin.

    Kas kun sattui.

    • Kommarien käsikirjassa ei mainita mitään oikeuksien kuristamisesta. Ei sellaista voi kuristaa, mikä on olemassa vain abstraktina käsitteenä… 😀

  3. ‬‭‮‪‫‬‭‬‭‮‪‫‬‭‮‬‭‮‪‫‬‬‭‮‪‫‬‭‮҉DESЯEVER STHGIR LLA

Comments are closed.