Koti Uutisia Rikos EU-maat myyvät oleskelulupia ja kansalaisuuksia kovan luokan rikollisille

EU-maat myyvät oleskelulupia ja kansalaisuuksia kovan luokan rikollisille

4

Korruptionvastaisten kansalaisjärjestöjen mukaan EU-valtiot tuhoavat tehokkaasti maanosan turvallisuutta myymällä niin sanottuja kultaisia viisumeita ulkomaalaisille rikollisille. Lukuisat kovan luokan pahantekijät ovat saaneet passin, oleskeluluvan tai jopa kansalaisuuden rahaa vastaan.

Käytännöstä ovat varoittaneet muun muassa Global Witness sekä Transparency International, jotka kampanjoivat korruption kitkemiseksi. Järjestöjen mukaan EU-valtiot ovat lyhyessä ajassa tehneet miljardien eurojen tuotot “kultaisilla viisumeilla”, vaikka virallisesti Euroopan unioni on luvannut ottaa “kovan linjan” rikollisuutta vastaan.

EU-maat ovat myöntäneet jo vähintään 6 000 passia ja 100 000 oleskelulupaa rahoittajille, joilla on usein hämärä tai todistetusti rikollinen tausta. Poliitikot ovat puolustelleet hanketta valtioiden rahantarpeella. Myymällä oleskelulupia ulkomaalaisille mafiosoille EU sahaa kuitenkin pitkällä aikavälillä kansalaisten turvallisuuden oksaa, kansalaisjärjestöt varoittavat.

– Jos henkilö on hankkinut paljon rahaa kyseenalaisin keinoin, uuden kotimaan hankkiminen kaukana rikoksentekopaikasta ei ole ainoastaan houkuttelevaa vaan myös järkevää, totesi ongelmasta varoittanut Global Witnessin tiedottaja.

Lähde: Financial Times

4 KOMMENTIT

  1. Näinhän se menee. Lääkkeeksi tilanteeseen sopii viisumipakko passeja roistoille myyvien maiden passien haltijoille. Muuten rajalta käännytys.

      • Onhan se Schengen-sopimus olemassa, mutta sitä voidaan soveltaa ja siitä voidaan poiketa vaikka omin luvin. Tietysti tarvitaan rohkeutta. Sopimus on vain paperia.

Comments are closed.