Koti Uutisia Kotimaa EU-komissio esti sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat kieltää alkoholin etämyynnin

EU-komissio esti sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat kieltää alkoholin etämyynnin

4

Euroopan unioni sekoitti sosiaali- ja terveysministeriön pakan antaessaan kielteisen kannan alkoholin etämyynnin kieltämiselle Suomessa. Komission linjaus perustuu siihen, että etämyynnin kielto rikkoisi unionin tavaroiden vapaan liikkuvuuden säädöstöä ja estäisi kilpailua.

Valtiovalta näkee linjauksen yllätyksenä ja uhkana Alkon monopolille. Etämyynti on Suomen valtiolle myös rahallinen kysymys, sillä alkoholiveroilla valtio kerää vuosittain yli miljardi euroa. Ensi vuonna valtion oletetaan keräävän alkoholiveroilla 1,5 miljardia euroa.

Alkoholivero onkin jo pitkään toiminut Suomen valtion rahasampona, kun muita veroja on täytynyt keventää tai kun valtion budjettia on pitänyt paikata. Alkoholiveron lisäksi valtio menettää suuria määriä tuloja alkoholin etämyynnistä johtuen.

Jos kaikki alkoholijuomien verot (alkoholivero, valmistevero, juomapakkausvero ja arvonlisävero) otetaan huomioon, on valtion menettämä verosumma noin kymmenen miljardia euroa vuodessa.

Lähde: Yle (1, 2)

4 KOMMENTIT

  1. No, tällainen hanke, että etämyynti kielletään Suomessa ei mitenkään vaikuta itse pääongelmaan: että Juncker on jatkuvasti juovuksissa. — Aivan väärä tapa yrittääkään korjata EU:n sisäisiä ongelmia.

    Hohhoijaa Suomen hallitus. Missä on järki?

    • Kysymyksesi rinnastaa perusteellisesti kysymystä missä Jumala on, kun kysyt Suomen hallituksen järjen olinpaikasta.

      • Jumala on kaikkialla ja ei missään, järki on kateissa ja ei missään.

  2. Alkoholi ja tupakka tulee kietää kokonaan. Alkoholia ehkä ruoan ja saunan yhteydessä nautittavaksi voidaan harkita. Osto tapahtuisi kortilla, kuten vanhemmat henkilöt muistavat. Täällä ei taida kukaan moista termiä tietää/muistaa.

Comments are closed.