Koti Uutisia Ulkomaat EU johtajat kokoontuivat – tulevaisuuden painopisteitä sovittu

EU johtajat kokoontuivat – tulevaisuuden painopisteitä sovittu

0

Euroopan Unionin johtohahmot kokoontuivat Romanian Sibiussa 9.5. Eurooppa-päivänä. Kokous oli käytännössä epävirallinen huippukokous. Paikalla olivat EU-maiden pääministerit tai vastaavissa asemissa olevat henkilöt.

EU-johtajat keskustelivat seuraavan viiden vuoden strategisista painopisteistä. Tärkeinä asioina esille tuli ilmastonmuutoksen hallitseminen ja esimerkin näyttäminen päästöjä vähentämällä. Toisena kriittisenä asiana päämiehet kokivat EU:n puolustuksen yhtenäistämisen. Ranskan sionistipresidentti Emmanuel Macron on toivonut jo pitkään, että Euroopan Unioni saisi ”yhteiset puolustusvoimat”.

Hallituksensakin kaatanut, kansanpetturi Juha Sipilä osallistui myös kokoukseen. Sipilä kertoo innoissaan, kuinka Suomelle tärkeitä asioita on saatu läpi EU:n tasolla. Sipilän mukaan Suomelle on erittäin tärkeää oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen.

Erityisen mielenkiintoista on se, että ennen europarlamenttivaaleja pidetään tämänkaltainen huippukokous, jossa päätetään asiat valmiiksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kuitenkin mainitsee, että tärkeitä virkoja ei nimitetä ennen vaalitulosten vahvistamista.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia