Koti Uutisia Pohjoismaat ETYJ:n vaalitarkkailija: “En ole koskaan nähnyt niin epädemokraattisia vaaleja kuin Ruotsissa”

ETYJ:n vaalitarkkailija: “En ole koskaan nähnyt niin epädemokraattisia vaaleja kuin Ruotsissa”

6

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ lähetti ensimmäistä kertaa historiassa vaalitarkkailijoita Ruotsiin. Tanskalainen poliitikko Michael Aastrup Jensen, joka oli yksi tarkkailijoista, kritisoi nyt kovaan ääneen Ruotsissa eilen pidettyjä vaaleja. Hän aikoo omien sanojensa mukaan tuoda asian esille seuraavassa Euroopan neuvoston kokouksessa.

– Verrattuna kaikkiin vaalitarkkailuihin, joihin olen itse osallistunut, en ole koskaan törmännyt niin epädemokraattisiin vaaleihin kuin Ruotsissa, kertoo Aastrup Jensen.

Tanskalaisen mielestä Ruotsin vaalijärjestelyt ovat kaukana siitä tasosta, johon on totuttu Euroopassa. Aastrup Jensen on erittäin kriittinen Ruotsin vaalien käytännöstä, jossa kaikkien puolueiden äänestyslipukkeet ovat kaikkien nähtävillä, kun ihmiset tulevat äänestämään. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki paikalla olevat voivat nähdä, minkä puolueen äänestyslipukkeella kukin äänestää.

Aastrup Jensen on myös erittäin kriittinen siitä, että vielä vaalipäivänä eri puolueiden “poliittiset sotilaat” seisovat äänestyspaikkojen edustalla ja yrittävät painostaa ihmisiä äänestämään heitä.

– Meidän tulee lähettää erittäin vahva viesti Ruotsille siitä, että heidän tulee toimia niiden sääntöjen mukaan, jotka meillä on Tanskassa ja periaatteessa kaikissa muissa maailman maissa, sanoo Aastrup Jensen.

Lähde: Fria Tider, Aftonbladet

6 KOMMENTIT

 1. Niimpä. Kerkesin jo ihmetellä, että eikö ne ETYJ:n vaalitarkkailijat puutu tähän? Kaikilla äänestyspaikoilla otettiin Vastarintaliikkeen äänestyslipukkeet pois. Vaalit uusiksi törkeän vaalivilpin takia, mutta en usko, että tässä “demokratiassa” niin tulee tapahtumaan. Ihan samanlaista vaalivilppiä on Suomessa.

 2. Vaalit menisi uusiksi Ruotsissa jos joku sitä vaatisi.

  Euroopan ihmisoikeussopimuksen ensimmäisessä lisäpäytäkirjassa on sitouduttu salaisiin vaaleihin. Euroopan ihmisoikeussopimus on ylitän oikeutta EU:ssa.

  VAALIT PITÄISI OLLA SALAISET

  ENSIMMÄINEN LISÄPÖYTÄKIRJA

  3 artikla.

  Korkeat sopimuspuolet sitoutuvat järjestämään kohtuullisin väliajoin vapaat ja salaiset vaalit olosuhteissa, jotka takaavat kansalaisten vapaan mielipiteenilmaisun lainsäädäntöelintä valittaessa.
  http://www.fredman-mansson.fi/eniosop.htm

  Valitusaika vaaleista on lyhyt, Suomessa se taitaa olla 7 päivää.

  Esim. Suomessa Korkein hallinto-oikeus on katsonut ennakkopäätöksessään KHO 2009:39, että puutteet vaalien ohjeistuksessa johti uusiin vaaleihin.

  KHO:2009:39

  Kunnallisvaaleissa sai kokeilukunnassa valita perinteisen lippuäänestyksen ja sähköisen äänestyksen välillä. Sähköisessä äänestyksessä oli ollut ohjeistukseen ja äänestysjärjestelmään liittyviä puutteita ja virheitä, joiden johdosta kunnallisvaalit oli määrättävä uusittaviksi asianomaisessa kunnassa.

  Vaalilain 103 §:n 1 momentin mukaan, jos vaaliviranomaisen päätös tai toimenpide on ollut lainvastainen ja lainvastaisuus on ilmeisesti saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen, «vaalit» on määrättävä uusittaviksi asianomaisessa vaalipiirissä tai kunnassa taikka europarlamenttivaaleissa koko maassa, jollei vaalien tulos ole oikaistavissa.

  https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/2009/200900899?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=vaalit

  Suomessa ei mennyt juuri paremmin. Suomen presidentinvaalit oli “Turkkilaiset.”
  Presidenttipyrkyri Ilja Janitskin pidätettiin Interpol etsintäkuulutuksen nojalla “rikoksesta ihmisyyttä vastaan”, vaikka häntä ei ole koskaan edes epäilty sellaisesta, eikä ollut esitutkinnassa eikä syytettynä sellaisesta.

  Turkissa on ollut vähän vastaavia tapauksia. Ylen juttu Turkkilaisia koskien:

  https://yle.fi/uutiset/3-9811224

  25.8.2017
  Iltalehden kyselyssä olivat mukana myös presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Paavo Väyrynen ja Ilja Janitskin. Heistä Väyrynen saisi kahden prosentin ja Janitskin yhden prosentin kannatuksen.

  https://yle.fi/uutiset/3-9797407

  Väyrynen sai ennustuksesta huolimatta 6,2 % kannatuksen. Niinistö sai vaaleissa 62,6%. Ilja olisi kyllä pistänyt Niinistön kyykkyyn vaalipaneeleissa.

  Interpol:
  Our Constitution prohibits ‘any intervention or activities of a political, military, religious or racial character’.

  https://www.interpol.int/en/About-INTERPOL/Overview

  –Ilja Janitskin on otettu kiinni Andorrassa. KRP sai vahvistetun tiedon Interpolilta illalla. Oikeusministeriö hoitaa luovutusasiaa, KRP kertoo Twitterissä.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/226828-krp-oikeusministerio-hoitaa-ilja-janitskinin-luovutusasiaa

 3. Valtamedia tulee kääntämään Jensenin sanomiset niin, että Vastarintaliikkeen “poliittiset sotilaat” painostivat ihmisiä äänestämään heitä.

  Vaikka en kannata Hitleriä, rotupuhtautta yms, niin PVL saattaa olla viimeinen toivo kun paska osuu tuulettimeen. Siinä tilanteessa myös PVL hyötyy siitä, että se antaa miedompien porukoiden toimia sen puskurialueena.

 4. Suomessa ei saa olla edes puolueiden mainoksia lähellä äänestyspaikkaa ja äänestysmateriaaleissa ei saa olla puolueisiin viittaavia värejä tms., äänestyslipukkeitakin on tasan yksi. Täysin absurdia, että Ruotsissa voi olla näin typerä käytäntö, erittäin helppoa manipuloida äänestystulosta simppelisti varastamalla eri puolueiden äänestyslipukkeet, niin kuin mm. PVL ja AFS tapauksessa kävi. Pakko kai se on pitää vartioita lipukkeiden luona, kun lipukkeet katoavat samantien muuten.

  • Kyllä Suomessakin vaalivilppiä harrastetaan, kuinka helppoa onkaan eliitin manipuloida äänestystuloksia haluaamansa suuntaan.

   • En sitä toki kiellä, mutta itse äänestys on todella hirveästi toteutettu Ruotsissa.

Comments are closed.