Koti Uutisia Kotimaa ETLA ehdottaa tiemaksuja Suomeen

ETLA ehdottaa tiemaksuja Suomeen

4

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ehdottaa tiemaksujen käyttöönottoa Suomeen. Yksi heidän argumenteistaan on se, että tiemaksuilla voisi korvata pienentyvät polttoaineverotulot.

Valtion polttoaineverotulot pienenevät sitä myötä, kun sähköautot yleistyvät. Maalaisjärjellä ajattelevat kansalaiset ovatkin jo pitkään tiedostaneet, että sähköauto ja ympäristöystävällisten ajoneuvojen runsas yleistyminen tulevat johtamaan uusien verojen luomiseen. Koska nykyjärjestelmä ei perustu verojen keventämiseen, kustannusten vähentämiseen ja varojen järkevään käyttämiseen, on tuloja kehitettävä lisää siinä missä ne vähenevät muualla.

ETLAn tiemaksuehdotuksen takana on Nokian entisen toimitusjohtajan Jorma Ollilan vetämä työryhmä. Ollilan työryhmä on vuosien mittaan ehdottanut muitakin ratkaisuja “ongelmaan”. He muun muassa ehdottivat, että autoilijat maksaisivat kilometrikohtaisen korvauksen teiden käytöstä. Tämä ehdotus kaatui siihen, että se olisi vaatinut seurantalaitteiden asentamista kansalaisten ajoneuvoihin.

Uusin ehdotus vaatisi myös paikannuslaitteiden asentamista kansalaisten autoihin ja heidän yksityisyytensä menettämistä. ETLAn asiasta antamassa muistiossa kerrotaan:

“Nykyaikainen paikannusteknologia mahdollistaisi tiemaksujen keräämisen aikaisempaa paljon edullisemmin ja joustavammin.”

Tieverkoston ylläpitämiseen ETLA ehdottaa myös kiinteistöveron korottamista.

Lähde: Yle

4 KOMMENTIT

 1. Tämä systeemi on läpimätä ja Ollila samaa tasoa kuin Berner, täysin turha tyyppi, jonka ideoista ei seuraa ikinä mitään hyvää tavallisen suomalaisen kannalta katsottuna.

 2. Sähköautot eivät yleisty tämän ainakin kahden syyn takia:
  1. Puuttuu sähkö. Ei ole olemassa generoivia tehoja, joka pystyisi tuottamaan tarvittava sähköenergia korvaamaan hiilivetypolttoaineet.
  2. Puuttuu jakeluverkko joka voisi tuoda sähkö latauspisteisiin. Nykyinen verkko ei pysty siirtämään niin paljon, täytyy siis rakentamaan mutta siihen ei ole fyysisesti kuparia.

  Lisäksi, kun lasketaan kaikki häviöt voimaloiden polttoaineen tuottamisesta latauspisteen kautta liikkuvaan autoon – kokonaishyötykerroin on luokkaa 30%. Ei tule sähköautosta korvaajaa tavallisille autoille, mutta ei hätiä mitiä – verotusta goyimille kiristetään joka tapauksessa.

  • Lisäksi sähköautojen pitkä latausaika rajoittaa, vaikka latauspaikkoja olisikin.

   Itse voisin sähköautoilla, jos tankin saisi täyteen järkevässä ajassa, toimintamatka olisi min 400 km/lataus ja niitä latauspisteitä olisi joka huoltoasemalla.

   Lisäksi, bensaa voi tuoda kannulla, jos löpö loppuu, mutta sähkö ei pysy jerrykannussa.

  • Latausverkoston rakentamista kavaillaan verovaroista ja valmistuttuaan se luovutetaan yksityisille toimijoille.
   Luulisi siitä 8. miljardista riittävän pala verkonkin rakentamiseen, mutta kun rahat eivät enää ole korvamerkittyjä ja niillä on Soinit, Käteiset & kumpp. pelanneet eurobingoa voittomahdolisuuden ollessa promille.
   Uskoisin että hybrideillä on enemmän kysyntää kuin puhtaasti sähköautolla, egologisempiakin ovat ja matka ei katkea sähkön loppumiseen/ auto lataa itseään ajon aikana alamäissä/jarrutuksissa.
   Suomen autokanta uusiutuu vielä hitaammin mitä enemmän veroja ja maksuja lykätään maksettavaksi.
   Tietty viherpiiperolle pitää kustantaa kumihanskat, että pääsee lähimmältä latauspisteeltä hakemaan pari kourallista irtokipinöitä kun täyssähköauto hyytyy tien varteen.

Comments are closed.