Koti Uutisia Etelä-Afrikan presidentti Zuma jättää virkansa

Etelä-Afrikan presidentti Zuma jättää virkansa

3

“En tule jättämään tehtäviäni”, sanoi Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma vain muutamia tunteja aiemmin SABC:n tekemässä haastattelussa. Edes puolta päivää ei ehtinyt kulua, kun hän keskiviikkoiltana ilmoitti koko kansalle TV-puheessaan jättävänsä presidentin viran. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Zuman puolue ANC lausui hänen käytöksensä olevan “uhka koko kansan turvallisuudelle ja yhteiskunnallinen vaara”.

Zuma valittiin maansa presidentiksi vuonna 2009, ja hänen presidenttikautensa on ollut taloudellisen turbulenssin sekä jatkuvien korruptioskandaaleiden aikaa. Zuma halusi noin vuosi sitten muuttaa Etelä-Afrikan perustuslakia siten, että se mahdollistaisi valkoisten maanomistajien maiden takavarikoinnin kokonaan.

Zuman sekä hänen puolueensa ANC:n laskeva suosio ei kuitenkaan ole aivan uunituore ilmiö, vaan jo vuonna 2016 perinteisesti “valkoisena” puolueena tunnetun Demokraattisen allianssin kannatus alkoi jälleen lisääntyä. Yksi syy tälle on arvioiden mukaan se, että Zuma on rikastunut itse kansan kustannuksella ja muun muassa käyttänyt verorahoja yksityisen kartanokompleksinsa rakentamiseen.

On luultavaa, että Zuman tulee korvaamaan ANC:n varapuheenjohtaja ja Etelä-Afrikan rikkain liikemies Cyril Ramaphosa. Ramaphosalle annettiin Olof Palme -palkinto vuonna 1987. The Guardian kirjoittaa Ramaphosalla olevan paljon tehtävää astuttuaan presidentin virkaan. Esimerkkejä tästä ovat Kapkaupungin loppumaisillaan oleva vesi ja HIV-tartuntojen lisääntyminen vuoden 2002 4,72 miljoonasta vuoden 2016 lukuun 7,03 miljoonaa.
 

Lähteet: Nordfront.se, The Guardian, Dagens Industri

3 KOMMENTIT

 1. Se suurin ongelma on valkoisten murhien ja pahoinpitelyjen lopettaminen. Sillä totuus on että maa pystyy selviämään taloudellisesti vain jos valkoiset ovat johtotehtävissä ja paikalliset tekevät ne työt joita käsketään.

  Sama pahoinvointinäytelmä on käyty useissa Afrikan maissa. Ja jokaisessa josta on valkoinen väestö häädetty/murhattu tai heidän plantaasinsa on “kansallistettu”, kärsii nälänhädästä.

  Toivottavasti uusi presidentti ymmärtää tämän ja palauttaa järjestyksen maahan.

 2. Jokaiseen maahan, josta valkoiset lähtivät, he jättivät jälkeensä valmiin ja toimivan infrastruktuurin, logistiikan, kaiken kaikkiaan toimivan valtion. Ja mitä niistä on jäljellä? Kauniit muistot ja raunioita…

  Etelä-Afrikassa ei peli ole vielä menetetty, mutta olisi toimittava pian ja otettava käyttöön iso luuta. Laittomien maahanmuuttajien mukanaan tuoma rikollisuus olisi tärkeysjärjestyksessä se ensimmäinen. Se ei taas onnistu ilman huomattavaa lisäpanostusta poliisivoimiin ja armeijaan ja pelkäänpä pahoin, ettäalkaa melkoinen mediamyllytys ja propagandasota, jos jotain konkreettista tehdään asian eteen. Niinkuin aina, kun “sorretaan” jotain ryhmää, tässä tapauksessa laittomia siirtolaisia.

 3. “… Zuma on rikastunut itse kansan kustannuksella ja muun muassa käyttänyt verorahoja yksityisen kartanokompleksinsa rakentamiseen.”

  Olen kuullut tuon joskus ennenkin varsinkin koskien Afrikan, Etelä-Amerikan ja eräiden aasialaisten kehitysmaiden “arvostettuun” joukkoon kuuluvissa yhteiskunnissa. Varmin tae siitä, että kukin “kansan etua ja sen hyvinvoinnin” tinkimättömimmistä puolustajista sekä kovimpien “palopuheiden” pitäjistä onkin viimekädessä mitä ahneimpia kansakunnan luonnon- ja verovarojen kähveltäjiä itselleen, suvulleen ja omalle heimolleen. Eli puheet ja todellisuus ovat mahdollisimman kaukana toisistaan.
  Mutta niinpä se on tänäpäinä Suomessakin, puhumattakaan EU:n syöttilässiasta.

Comments are closed.