Koti Uutisia Erich Priebke menehtyi 100-vuotiaana

Erich Priebke menehtyi 100-vuotiaana

5

UK_Priebke

Viime heinäkuussa 100 vuotta täyttänyt SS-kapteeni Erich Priebke on menehtynyt. Hän oli maailman vanhin elinkautista suorittava vanki.

29.7 1913 saksalaisessa Hennigsdorfin kylässä syntynyt Priebke oli ensimmäisessä maailmansodassa palvelleen upseerin poika. Priebken vanhemmat kuolivat hänen ollessaan vielä nuori ja hänen tätinsä kasvatti pojan. Nuoruudessaan Priebke työskenteli ulkomailla.

Vuonna 1936 hän liittyi Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen. Liityttyään puolueen puolisotilaallisiin SS-joukkoihin hän tapasi monia Kolmannen valtakunnan johtajia, kuten Reichsführer-SS Heinrich Himmlerin, Sicherheitsdienst-johtaja Reinhard Heydrichin sekä Luftwaffen komentaja Hermann Göringin. Italiassa palvellessaan hän myös käänsi Adolf Hitlerin puheita sekä palveli Hitlerin henkilökohtaisena tulkkina tämän tekemällä Rooman-vierailulla. Priebke ei sodan jälkeenkään katunut valintojaan, vaan hän pysyi kuolemaansa asti vakaumuksellisena kansallissosialistina.

Toisen maailmansodan aikana Priebke palveli salaisessa poliisissa Italiassa. Hän sai tuomion niin sanotusta “Ardeatinen joukkomurhasta”, joka tapahtui 1944. Italiassa aseistetut Neuvostoliiton laajentumispyrkimyksiä kannattaneet kommunistiryhmät murhasivat poliittisia vastustajiaan ja pyrkivät järkyttämään yhteiskuntajärjestystä eri tavoin. Priebken esimiehen Herbert Kapplerin tehtäväksi annettiin toimeksipanna kuolemanrangaistukset joukolle vaarallisimpia rikollisia. Priebke oli mukana toteuttamassa rangaistusta. Koska liittoutuneiden puolella taistelleita ei ole tuomittu koskaan partisaanien teloittamisesta, voidaan Priebken myöhemmin saamaa elinkautistuomiota “sotarikoksista” pitää perustellusti poliittisena. Hänen vankeudestaan ja pakkosiirrostaan Argentiinasta Italiaan 1990-luvulla on tullut symboli sille, kuinka surkeasti toisen maailmansodan voittajavaltiot kohtelevat vihollisiaan vielä näiden ollessa ikäihmisiä.

Priebken 100-vuotissyntymäpäivänä Suomen Vastarintaliikkeen aktivistit muistivat sotasankaria muun muassa banderollein ja kirjein.

Uskon, että useiden oikeudenkäyntien ja koettelemusten jälkeen olen viimein ymmärtänyt elämän tarkoituksen: on taisteltava selkä suorana loppuun asti ja säilytettävä itsekunnioitus sekä kansallinen ylpeys […]

Kantamani kahleet, vanhoina päivinäni kokemani pakkosiirrot, vankeus sekä erottamiseni sairastavasta vaimostani ovat painava risti kannettavaksi. Toisaalta olen kokenut myös jotain hyvin myönteistä, olen löytänyt monia vilpittömiä ystäviä, he ovat aarteeni. Veljet ja siskot ympäri maailmaa ovat tehneet kaikkensa auttaakseen minua. Minun tehtäväni 90-vuotiaana vangittuna ja väsyneenä vanhuksena on pitää toivoa yllä sekä kertoa muille käsityksestäni merkityksellisestä elämästä.

– Erich Priebke

 

Aiheesta lisää:

Erich Priebke 99 vuotta
Erich Priebke 100 vuotta

Aiheesta muualla

Erich Priebken haastattelu
Henrik Holapan vetoomus Priebken vapauttamiseksi

5 KOMMENTIT

  1. Harmillisen vähiin käy toisen maailmansodan kokeneet kansallissosialistit. Priebke on kyllä yksi tulevien historiankirjojen merkkihenkilöitä, esimerkillinen mies, jolla selkäranka ei taivu kovankaan paineen alla. Ruhe in Frieden!

Comments are closed.