Koti Uutisia Erdoğan on Turkin vaalien voittaja

Erdoğan on Turkin vaalien voittaja

3

Turkkilaiset menivät vaaliuurnille viime sunnuntaina äänestääkseen uudesta perustuslaista. Noin 86 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Poliisivoimien läsnäolo pääkaupunki Istanbulin kaduilla oli vaalipäivänä massiivista. Lukuun ottamatta eräässä äänestyspaikassa tapahtunutta kolmen ihmisen henkeä vaatinutta ammuskelutapausta päivä sujui suhteellisen rauhallisesti.

Kello 21 oli selvää, että äänestyksen kyllä-puoli presidentin valtaoikeuksien lisäämisen puolesta oli voittanut ei-puolen 51,3 prosentilla äänistä. Tällöin 99 prosenttia äänistä oli laskettu. “Kansa on osoittanut tahtonsa ja tehnyt historiallisen valinnan”, mesosi Recep Tayyip Erdoğan vaalivoittonsa jälkeen.

Kyllä-puolen voitto tarkoittaa, että presidentti Erdoğanin valtaoikeudet tulevat tästä lähin olemaan lähes rajoittamattomat. Parlamentaarinen hallinto korvataan presidenttikeskeisellä hallinnolla, ja nyt Erdoğanilla on mahdollisuus asettua ehdolle kaksissa seuraavissakin vaaleissa. Tämä tarkoittaa, että hän saattaa tulla jatkamaan vallankahvassa vuoteen 2029 asti.

Presidentillä tulee olemaan nyt Turkissa päätäntävalta. Hän voi nimittää tärkeitä tuomareita virkoihinsa ja hajottaa parlamentin. Presidentti voi omin luvin julistaa maahan poikkeustilan. Pääministerin virka tullaan poistamaan, ja presidentillä on nyt valta nimittää yksi tai useampi varapresidentti virkaansa.

Sunnuntainen äänestys on suurin poliittinen muutos Turkissa sitten Turkin tasavallan perustamisen jälkeen vuonna 1923. Oppositio ei tunnusta Erdoğanin hyväksi koitunutta vaalitulosta ja kommentoi, ettei joissakin äänestyslipukkeissa mahdollisesti ollut niiden virallisuuden todistavaa leimaa ja ne ovat siksi vielä laskematta. Vaalilautakunta oli kuitenkin päättänyt, että nekin äänestyslipukkeet, joissa ei ole leimaa, lasketaan mukaan virallisina ääninä.

 

Lähde: Nordfront.se

Aiheeseen liittyen:

Erdoğan jatkaa Euroopan uhkailua: kutsui eurooppalaisia maita “natsistisiksi”
Erdoğanin uhkaus: “Yksikään eurooppalainen ei tule olemaan turvassa”

3 KOMMENTIT

  1. Hullun hullulla retoriikalla pääsee pitkälle maassa jossa muutkin ovat yhtä hulluja.-

  2. Siinä meillä Isä-aurinkoinen käskyttämässä ja kiristämässä euroopan unionia. Kyllä Turkki vielä saa euroopan polvilleen. Ei mene kauaakaan. Varmaan Stalinin kauan kadoksissa ollut velipuoli.

    • Viiksien lisäksi ainakin se on heillä yhteistä että molemmilla on georgialaiset juuret.

Comments are closed.