Koti Uutisia Kotimaa Eppu Normaali kritisoi Suomen sananvapauden nykytilaa

Eppu Normaali kritisoi Suomen sananvapauden nykytilaa

15

Suomalaisille erittäin tuttu yhtye Eppu Normaali on kovin sanoin kritisoinut sananvapauden nykytilaa Suomessa. Yhtyeen keulahahmot Martti ja Pantse Syrjä sanovat, että Suomessa ei nykyään enää uskalla sanoa yhtään mitään.

– Suomessa on ikävä kyllä ajauduttu niin surulliseen tilanteeseen, että sananvapautta rajoitetaan jo selvästi. Se tapahtuu niin, että ihmiset eivät enää uskalla kertoa aitoja mielipiteitään monissakaan yhteyksissä, koska siitä voi joutua somessa ja mediassa erittäin helposti teurastetuksi, Martti Syrjä kertoo.

– Tai siis kyllä Suomessa saa yhä mielipiteitä olla, kunhan ne vaan ovat oikeita. Jos oma mielipide poikkeaa niin sanotusti yleisesti hyväksytystä tai vallalla olevasta, sitten kannattaa pitää suunsa kiinni. Ja siksi moni vaikeneekin, Pantse Syrjä lisää.

Kaksikko sanoo, että ”mopo on karannut pahasti käsistä” juuri maahanmuuttoa ja tasa-arvoa koskevissa keskusteluissa.

– Kannatan tasa-arvoa ja myös feminismiä silloin, kun se tähtää oikeanlaiseen tasa-arvoon. En kuitenkaan voi ymmärtää keskustelua, jossa esimerkiksi sukupuoletkin pyritään häivyttämään, Martti ja jatkaa.

– Karrikoiden sanottuna Suomessa eletään sananvapauden suhteen neuvostohengessä: kaikkien pitää olla samalla viivalla kuin taannoin Neuvostoliitossa, jossa piti tulla yhtä aikaa maaliin 100 metrin juoksussakin.

– Esimerkiksi vaatimukset tätä sukupuolineutraalia kielenkäyttöä kohtaan ampuvat monessa kohdin pahasti yli. Jos erehdyt vaikkapa sanomaan nuorta, kuitenkin jo täysi-ikäistä tyttöä naiseksi, voit saada helposti namusedän maineen. Ihmiset ovat nykyään kauhean herkkiä loukkaantumaan kaikesta. Mistään asiasta ei uskalla enää edes leikkiä laskea, Pantse kertoo.

Yhtye on myös onnellinen siitä, että heillä ei ole omaa virallista Twitter tiliä.

– Saattaisin nimittäin kirjoittaa Twitteriin spontaanisti eri yhteyksissä juuri sen, mitä mieleeni juolahtaa. Seurauksia todennäköisesti olisi, Martti kertoo ja jatkaa.

– Sananvapauden arvo on mennyttä, ja nyt somessa monesti tyhmin mahdollinen mielipide voittaa. Nyt olisi tärkeää palauttaa aidon sananvapauden arvo yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Lähde: Ilta-Sanomat

15 KOMMENTIT

 1. Mahtavaa, että Eppujen kaltaiset koko kansan viihdyttäjät ottavat kantaa tähän erittäin huolestuttavaan asiaan. Ennen puhuttiin neekeristä neekerinä, eikä sillä tarkoitettu mitään loukkaavaa.

 2. Eput joutunevat tuon haastattelun takia suvakkien koston kohteeksi. Piankos joku ruskea tyttö huomaa, että yhtyeessä ei ole yhtää ruskeaihoista. Tällainen puute tulkitaan rasismiksi. Ja joku toinen huomaa, että yhtyeen jäsenistä kukaan ei ole edes vaihtanut sukupuoltaan!

  Oikeassahan nuo tietysti olivat. Sananvapaus on edellytys kehitykselle kohti parempaa.

 3. Ihme perkeleen vässyköitä suomalaiset, kun eivät mielipiteitään sano. Juuri tämän takia kaikki on päin persettä meillä! Pois sieltä Jutkukirjasta ja olkaa välittämättä muiden mielipiteistä, jotka teitä saattavat koskea. Itseäni ei voisi VÄ-HEM-PÄÄ kiinnostaa mikään muu asia, kuin muiden mielipiteet minusta.

  Sitä saa mitä tilaa, pösilöt. Jütku! Jütku! Jütku! Iiiiii-so jütku.

  • Itse puolestani olen kokenut että monella ei sitä mielipidettä yksinkertaisesti ole kun on vaikka viihteen turruttamat aivot tai kuuntelee vain yleä joka sanoo ihmiselle suoraan ja kätevästi mitä ajatella niin ei tarvitse itse.

   • Minulla on mielipiteitä mutta ne eivät käy yksiin minkään erityisen poppoon kanssa, joten täytyy tyytyä vaan kommentoimaan anonyymisti. Tältä sivustolta olen oppinut aivan upean ilmaisun “kuuden euron mies”, ja sitä voi soveltaa ihan kaikkiin tampioihin jotka kuormittavat oikeuslaitosta ja muita viranomaisia esimerkiksi tyhjänpäisillä tutkintapyynnöillä mutta ovat pelkkä rasite yhteiskunnalle. Olisin halunnut nähdä kun anarkaistat hyökkäsivät kansallisosialistien mielenosoituskulkuetta kohti ja vetelät tulivat housuihin. Mutta ei voi ymmärtää mitään porukkaa jonka ydinajatuksena on salaliitot ja siinä yhteydessä epäsuorasti tunnustavat että kyllä ne juutalaiset on fiksumpia kuin kaikki muut. Ei myöskään kasvihuoneilmiön hurmoksessa hilluvaa jengiä joilla luonnontieteen tiedot ja käsitykset eri asioiden suuruussuhteista ovat ihan hukassa. Tänään oli valtamediassa hieno juttu siitä kuinka leipäkääreen muovi on paljon pienempi ympäristörasite kuin jätteeksi joutuva leivänpala. Medialukutaito on tärkeää kaikkien tiedotusvälineiden ja foorumien kanssa.

    • Näinhän tämä on, ei pitäisi olla doktriineja ja jumalia joihin kritiikittä luottaa. Joihinkin on hyvä silti olla enemmän kallellaan jotta saa sellaisen elämän itselleen ja tuleville sukupolville joka on hyvä.

   • Suomalainen mieshän ei pelkää mitään niin kuin ajatusta, joka saattaa yön hiljaisina tunteina sinne päähän ihan spontaanisti putkahtaa.

 4. Tyhmyyttä suorastaan palvotaan! Fiksuutta ja fiksuja ihmisiä vainotaan. On väärin olla fiksu ja käyttää oikeaoppista kieltä sekä tuoda ilmi hyvin perusteltuja mielipiteitään ynnä faktoja.

  Naisia pitää AINA kutsua tytöiksi – siitä ne tykkäävät.

  Katsokaa vaikkapa nuorille suunnattuja Cosmopolitan- ja Vogue-lehtiä sekä niiden teiniversioita: niissä puhutaan jo “eturauhasen omistajista” tai “peniksen omistajista” ja “klitoriksen omistajista”, ei miehistä ja naisista. Sanalla sanoen: sairasta.

  • Minä en moista moskaa lue ilmaiseksikaan. Kykenen näillä autistin aivoilla ajattelemaan järkevämmin ja realistisesti. Jos kuitenkin teen jotain väärin, niin sen osaan myöntää ja otan vastuun. Heitin kyllä Voguen ja Cosmopolitanin aiemminkin nurkkaa, ja jo nuorempanakin uskalsin erottautua valtavirrasta enkä helposti innostu trendeistä.

 5. Kari Peitsamo, Remu ja Eppu normaali, ketkä seuraavina kertovat valtavirrasta poikkeavan mielipiteensä.

  • Olisi kiva kuulla jotain vastaavaa myös nuoremman sukupolven artisteilta, mutta jos siellä joku ajattelemaan kykenevä onkin, pelko somelynkkauksesta ja uran tuhosta pitänee turvat tukossa.

  • Olihan siinä lisäksi ampumiskehoitus. Joka tapauksessa, rotupetturi.

  • Mitä se reppana täällä levittää Aamulehti- ja HS-linkkejä? Luuletko että ketään somalia älykkäämpää kiinnostaa Brittein kuningashuoneesta revityt lööpit? Säälittävää.

   Ei ihme ettei moisia paskamedioita saada ajettua alas, kun suomalainen punaniska niitä niin kovin rakastaa. (Eikä osaa edes unvisitiä käyttää…)

Comments are closed.