Koti Uutisia Talous Entinen Goldman Sachs -pankkiiri uhkailee Italian hallitusta

Entinen Goldman Sachs -pankkiiri uhkailee Italian hallitusta

1
Mario Draghi.

Taistelu Italian tulevasta budjetista on saanut jälleen uuden käänteen, kun Euroopan keskuspankin Goldman Sachs -taustainen johtaja esitti hallitukselle peitellyn uhkauksen. Italian hallituspuolueet ovat luvanneet parantaa maan vähäosaisten elämää muun muassa kohennetulla sosiaaliturvalla, veroleikkauksilla sekä perustulolla. EU on ollut lupauksista raivoissaan, sillä politiikka rikkoisi räikeästi pankkiirien vaatimaa valtiollista budjettikuria.

Hiljattain finanssieliittiä edustava luottoluokittaja Fitch päätti leikata maan luokitusta. Luottoluokitus vaikuttaa siihen, kuinka halvalla tai kalliilla valtio saa velkaa. Huono luokitus merkitsee rahahanojen sulkeutumista. Italian keskuspankissa ja juutalaisessa Goldman Sachsissa aiemmin johtotehtävissä toiminut Mario Draghi on päättänyt asettua kiistassa Fitchin puolelle.

Italian hallituspuolueiden luultiin jo alistuneen valtiovarainministeri Giovanni Trialle, joka on parhaansa mukaan pyrkinyt painostamaan muita päättäjiä tekemään EU:n ja pankkiirien sanelemaa politiikkaa. Nyt kiista budjetista on kuitenkin jälleen noussut pintaan.

Hallituspuolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne tahdo syödä vaalilupauksiaan, vaikka pankkiirit tätä vaativat. Draghin mukaan Italian on entistä hankalampi saada tulevaisuudessa rahoitusta, mikäli maa ei ryhdy tottelemaan finanssieliittiä.

Lähde: Financial Times

1 KOMMENTTI

  1. Keinot loppuvat koukkunokkaparasiitilta ja selkä tulee seinään. Ei auta mikään. Käy kuten Ceaușesculle. Pum-pum.

Comments are closed.