Koti Uutisia Ensimmäinen GMO-rokote on tullut markkinoille

Ensimmäinen GMO-rokote on tullut markkinoille

0

Geenimanipuloitu influenssarokote Flublok on tullut markkinoille. Rokote on ensimmäinen influenssarokote, joka on tehty geenimuunnelluista proteiinisäikeistä.

UK_Ensimmainen_GMO_rokote

USA:n Elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA hyväksyi aiemmin tänä vuonna Flublok-influenssarokotteen, ja se on nyt saatu markkinoille. Flublok on ensimmäinen hyväksytty yhdistelmä-DNA-rokote. Tämä tarkoittaa, että rokote sisältää geenimanipuloituja proteiinisäikeitä, joita tässä rokotteessa on kolmesta eri influenssaviruksesta. Rokotteessa on myös bakulovirusta, joka tunnetaan hyönteisviruksena. Valmistaja Protein Sciences Corporationin (PSC) mukaan tämän viruksen tarkoituksena on nopeuttaa rokotteen tuotantoa:

“Uuttamalla soluja erään yöperhoslajin toukista (Spodoptera frugiperda) ja geenimanipuloimalla ne, on mahdollista tuottaa suuri määriä hemagglutiniinia. Hemagglutiniini on proteiini, joka auttaa influenssavirusta kietoutumaan terveeseen soluun, jotta se pääsisi solun sisälle (ja elimistöön).”

Käyttämällä geenimanipuloituja soluja ja geenimanipuloituja proteiinisäikeitä ei ole enää tarpeen tehdä viljelyksiä perinteisellä tavalla, esimerkiksi kananmunissa. Tällä tavoin on mahdollista valmistaa suuria määriä rokotetta epidemian aikana ja lisätä sen myötä rokoteteollisuuden voittoja.

Sivuvaikutuksia vähätellen

Uudella rokotteella on kuitenkin osoittautunut olevan monia sivuvaikutuksia. Potilailla on ilmennyt muun muassa Guillain–Barrén oireyhtymää, joka on potilaan ääreishermostoa vaurioittava äkillinen autoimmuunisairaus. Muut mahdolliset sivuvaikutukset ovat allergiset reaktiot, hengitystieinfektiot, päänsärky, väsymys, heikentynyt immuunipuolustus, nuha sekä lihaskipu.

Rokotteen mukana tulevassa pakkausselosteessa mainitaan, että kaksi henkilöä olisi kuollut Flublok-rokotteen seurauksena. Tämä tapahtui lääkkeen arvioinnin aikana, ennen sen ottamista markkinoille. Sivuvaikutuksista ja kuolemantapauksista huolimatta yritys vakuuttaa edelleen rokotteen olevan turvallinen ja tehokas. Tämän geenimuunnellun rokotteen kerrotaan tehoavan jopa 45 prosenttiin kaikista tämän päivän influenssaviruksista.

Tietotoimisto Reutersin mukaan tällä hetkellä kehitellään kahta muuta geenimuunneltua rokotetta. Näistä toisessa, Novavaxin kehittämässä rokotteessa, tulee olemaan myös “viruksen kaltaisia ainesosia” hyönteisten toukista.

 
Lähteet: Nordfront, GlobalResearch.ca