Koti Uutisia Kotimaa Ennätysmäärä asuntomurtoja Suomessa

Ennätysmäärä asuntomurtoja Suomessa

3

Poliisin mukaan Suomessa on tämän kesän aikana tehty ennätysmäärä asuntomurtoja. Tekijät ovat pääasiassa ulkomaisia rikosryhmiä. Pelkästään heinäkuussa poliisin tietoon tuli 270 epäiltyä asuntomurtoa. Tämä on poliisin mukaan noin sata enemmän kuin kuluneen puolentoista vuoden kuukausittainen keskiarvo. Vuoden alusta poliisi on kirjannut murtoja lähes 1 300 kappaletta.

Syy nousuun on poliisin mukaan suuret määrät ulkomaalaisia rikollisia ryhmiä, jotka ovat liikkuneet maassamme tämän kesän aikana. Myös helteet voivat olla osa syytä, koska avoimet ikkunat tekevät murtovarkaudesta entistä helpompaa.

– Siinä voi olla monenlaisia syitä, mutta esimerkiksi Helsinkiin on sattunut poikkeuksellisen paljon pieniä ulkomaalaisporukoita, jotka tekevät murtoja ammattimaisesti. Se on vähän sellainen sattumanvarainen asia, miten niitä aina tänne rantautuu, ylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista kertoo.

Toisin kuin kotimaiset murtovarkaat ulkomaalaiset murtoryhmät toimivat hyvin systemaattisesti ja heillä on selvä päämäärä.

– Suunnitelmallisuus ja murtojen tekotiheys on ihan toista luokkaa. Liigat toimivat murto per päivä -periaatteella. Se on melko suunnitelmallista, matkustetaan toiselle puolelle Eurooppaa, toimitaan tyypillisesti kolmen neljän hengen porukoissa ja voi olla erilaisia roolejakin – yksi toimii automiehenä, toinen on vahdissa ja niin edelleen, Niinimäki sanoo.

Niinimäki myös huomauttaa, että suurin osa murroista tapahtuu keskellä kirkasta päivää. Ei öisin tai iltaisin, kuten moni luulisi.

– Yöaikaan on vaikeampi hahmottaa, onko ketään paikalla. Johtopäätöksiä tehdään esimerkiksi siitä, onko postilaatikko täynnä, onko nurmikot ajettu ja onko autoja pihassa. Sitten käydään soittelemassa ovikelloa ja katsotaan, avaako kukaan. Jos joku avaa, niin on olemassa joku pätevä selitys, esimerkiksi kysytään jotakin.

Lähde: Yle

3 KOMMENTIT

 1. Jos ihmiset asentaisivat vaikka riistakameran niin saataisiin ovikellojen soittelijat kuvaan. Samoin rekisterinumerot.

  Minulle tuli ykden turvafirman kaveri kauppaanaan kameroita, tai ainakin sillä oli turvafirman esitteet mukana. Ja kun sanoin että olet muuten nytkin kamerassa niin se rupesi pälyilemään ja sanoi ettei ole kylttiä kameravalvonnasta. Osoitin roskiksen kylkeen teipattua kylttiä joka näkyy kun poistuu paikalta, ei sinne tullessa. Kaveri sanoi tulevansa seuraavalla viikolla sopimaan paremmin kartoituksesta toisen henkilön kanssa. Eipä ole näkynyt.

 2. Somessa huudellaan eri kanavilla milloin ja mihin lähdetään, sieltä poimivat osan kohteista.
  Verhot kannattaa myös pistää kiinni, etenkin näin aurinkoisilla keleillä, estää näkyvyyden ja pitää huoneen hieman viileämpänä, vai käytetäänkö enää nykynyky aikana verhoja?
  Automaattinen tai ajastettava/ohjelmoitava valaistus kannattaa aktivoida jos on pidempään poissa.
  Naapurin kanssa yya sopimus toistensa talojen tarkkailusta ja postien noutamisesta.
  Mutta olettaisin, että uutisen taustalla on murrot etenkin parempituloisten asuinalueilla, tavallisen rahvaan omakotialue ei ylitä uutiskynnystä ja käsitellään aina yksittäistapauksena.
  Eli uutinen on pelote sekä samalla mainos hälytin sekä turvafirmoille.

Comments are closed.