Koti Uutisia Talous Eliittipankit varoittavat asiakkaita “myrskyisästä” markkinakriisistä

Eliittipankit varoittavat asiakkaita “myrskyisästä” markkinakriisistä

1

Kansainväliset eliittipankit Citigroup ja Goldman Sachs varoittavat asiakkaitaan talouskasvun “myrskyisästä” lopusta, joka voi johtaa vakaviin velkakriiseihin. Ironista kyllä, Citi ja Goldman itse ovat luoneet puitteet tulevalle myrskylle lobbaamalla keskuspankkien velkaelvytyksen puolesta.

Citin Mark Schofield totesi alkuviikosta tiedotteessaan, että asiakkaiden ei tulisi luottaa osakemarkkinoiden kansainvälisen noususuhdanteen loputtomaan jatkumiseen. Schofieldin mukaan merkittävät kansainväliset riskitekijät voivat käynnistää tulevaisuudessa paniikkireaktion.

Schofield kirjoitti, etteivät sijoittajat ole ottaneet tarpeeksi hyvin huomioon esimerkiksi Yhdysvaltojen ajamaa kauppasotaa eikä keskuspankkien suunnitelmia lopettaa vuosia jatkunut nollakorkopolitiikka. Molemmat ilmiöt voivat “suistaa markkinat raiteiltaan” ja aiheuttaa “markkinamyrskyn”.

Citi myöntää, että poliitikkojen ylistämän “talouskasvun” todellinen syy on monissa maissa ollut keskuspankkimanipulaatio. Keskuspankit ovat keinotekoisesti pitäneet ilmaisella rahalla hengissä zombieyhtiöitä, jotka normaalikorkojen vallitessa kaatuisivat ja voisivat aiheuttaa talouskriisiin johtavan ketjureaktion.

Myös Suomessa tutkijat ovat muistuttaneet, ettei maamme talouskasvusta käy kiittäminen Juha Sipilän hallitusta vaan ulkomaisia keskuspankkeja. Keskuspankkien luoma kasvu on kuitenkin silmänlumetta, sillä se perustuu jatkuvaan velkaantumiseen. Kun esimerkiksi Euroopan tai Japanin keskuspankki päättää nostaa viimein korkoja, voi korttitalo romahtaa, Schofield muistuttaa.

Goldman Sachsin ennusteet ovat linjassa Citin varoitusten kanssa. Goldmanin tiedotteen mukaan esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinat ovat tällä hetkellä riippuvaisia muutamasta vahvasta yhtiöstä. Koska talous perustuu pieneen joukkoon menestyviä yhtiöitä eikä kokonaisvaltaisesti terveeseen kansantalouteen, voivat aikanaan ilmaantuvat shokit tehdä erityisen rumaa jälkeä.

Lähteet: Financial Times, Talouselämä

1 KOMMENTTI

  1. Säästyäksemme pankkikriisin myrskyiltä jokaisella pitää olla käteistä “toimintatonnin” verran. MIeluummin enemmän. Sillä jos Suomessakin käy kuten Kreikassa (koska pankkien romahdus tulee olemaan koko euroopan laajuinen) niin mitä tekee tileillä olevilla numeroilla jos ne kaikki on jäädytetty?

    Se valtion jonka kansalaisilla on käteistä, se selviää tulevasta kriisistä kaikkein parhaiten. Joten, nostakaa sitä käteistä se 400e/nosto ja neljä nostoa kuukaudessa. Tänään on kuukauden ensimmäinen päivä, eli siis hyvä päivä nostaa rahaa automaatista.

Comments are closed.