Koti Uutisia Duterte: “Jollen itse toimi diktaattorina, Filippiinit ei tule kehittymään valtiona”

Duterte: “Jollen itse toimi diktaattorina, Filippiinit ei tule kehittymään valtiona”

5

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on jälleen joutunut mediamyrskyn keskelle kommenteistaan, jotka toisin kuin poliitikkojen tyypillinen puhe menevät suoraan asiaan. Tämänkertainen kohu koskee Duterten ehdotusta muuttaa maan perustuslakia siten, että Filippiinit olisi valtiomuodoltaan pikemminkin federaatio kuin tasavalta.

Ehdotuksen toteutuessa yksittäisillä osavaltioilla olisi Filippiineillä enemmän valtaa kuin nykyjärjestelmässä, jossa valta on keskittynyt maan pääkaupunkiin Manilaan. Tahto muuttaa valtiomuotoa tasavallasta federaatioksi on yleistynyt maassa voimakkaasti koko 2000-luvun.

Koska Duterte on painostanut hallitusta muuttamaan perustuslakia, oppositio on alkanut kutsua hänen johtamistyyliään diktaattorimaiseksi. Kritiikin Duterte on ottanut avosylin vastaan sen sijaan, että hän olisi alentunut väittelyyn entisten kommunistikapinallisten kanssa. “Jos te kutsutte minua diktaattoriksi, olkoon sitten niin, että olen diktaattori. Se on minun tyylini. Mikäli en käyttäytyisi kuin diktaattori, tässä maassa ei takuulla tapahtuisi yhtään mitään”, sanoi Duterte ja jatkoi:

“Väite pitää siis paikkansa. Tässä maassa ei tule tapahtumaan eikä muuttumaan yhtään mikään, jollen toimisi diktaattorin tavoin. Minun on pakko toimia kuin diktaattori toimii. Te valitsitte minut ja äänestitte minua presidentiksi. Miksi ette sitten tue minua? Kaikki, mitä teen, teen kuitenkin teidän vuoksenne.”

Huolimatta opposition diktaattorisyytöksistä ja siitä, että Duterte itse on ottanut ne positiivisesti vastaan, hän on kuitenkin monta kertaa todennut, ettei hän halua jatkaa maan presidenttinä yhtään sen kauempaa kuin hänellä on siihen oikeus. Duterte antoi armeijalle vastikään käskyn ampua hänet, mikäli hän yrittäisi pitää vallankahvasta kiinni vielä silloinkin, kun hänellä ei siihen enää lain mukaan oikeutta olisi.
 

Lähteet: Nordfront, RT, Sunstar.com

5 KOMMENTIT

  1. Tällaisia johtajien kuuluukin olla. Joku hiireltä näyttävä Sipilä on kaikkea muuta kuin johtaja. Eikä mielipiteetön Niinistökään sitä mandaattia täytä.

  2. Duterte on mies paikallaan. Tarvitaan tekoja eikä pelkkää sananhelinää ja hymistelyä, jos aiotaan saada jotain aikaiseksi.

  3. Hyvä diktaattori on paras hallintomuoto maalle kuin maalle sen sijaan kuin korruptoitunut ja tehoton demokratia, -lue demokratuuri – jossa kaikki aika kuluu puolueiden lapsellisissa keskinäisissä riidoissa ja arvovaltakysymyksissä, jotka merkitsevät sitä, ettei kilpailevan puolueen hyvää ja järkevääkin esitystä ei voi kannattaa, koska sen tekee “väärä” taho, mikä onkin sitten nurin saatava vaikka tekaistulla hallituskriisillä.

Comments are closed.