Koti Uutisia Ukrainan kriisi Donetskin kansantasavallan johtaja pyytää alueen liittämistä Venäjään

Donetskin kansantasavallan johtaja pyytää alueen liittämistä Venäjään

0

89 prosenttia donetskilaisista äänesti sunnuntain kansanäänestyksessä alueen itsenäistymisestä. Donetskin kansantasavallan johtajaksi julistautunut Deniš Pušilin ilmoitti maanantaina, että Venäjää pyydetään harkitsemaan Donetskin kansantasavallan liittämistä itseensä. Pušilinin mukaan liittämisellä toteutettaisiin kansan tahtoa ja historiallista oikeudenmukaisuutta.

Luhanskin separatistit kertoivat haluavansa äänestää alueen liittymisestä Venäjään. Myös Luhanskissa äänestettiin sunnuntaina itsenäistymisestä ja kansantasavallan perustamisesta. 94 prosenttia äänesti itsenäistymisen puolesta.

BBC:n tietojen mukaan Donetskin kansantasavalta saattaa järjestää tämän viikon sunnuntaina kansanäänestyksen tasavallan liittämisestä Venäjään. Venäjä ei toistaiseksi ole kommentoinut Donetskin separatistien pyyntöä alueen liittämisestä Venäjään.

Venäjän hallitus kuitenkin ilmoitti kunnioittavansa Itä-Ukrainan äänestystuloksia. Vladimir Putinin edustaja kertoo, että presidentti ottaa asiaan kantaa vasta sitten, kun äänestystulos on lopullinen.

Ukraina kuvaili Donetskin ja Luhanskin kansanäänestyksiä “farssiksi” ja tuomitsi niiden järjestämisen. Tällä linjalla ovat myös Euroopan unioni ja Yhdysvallat.

Lähteet: BBC, Yle

Aiheeseen liittyen: Donetskissa äänestetään Venäjään liittymisestä