Koti Uutisia Bulgarialaiset osoittavat mieltään korruptiota vastaan

Bulgarialaiset osoittavat mieltään korruptiota vastaan

1

uk_bulgaria_protests

Bulgarialaiset ovat kyllästyneet korruptioon maan parlamentissa. Viisi viikkoa jatkuneisiin mielenosoituksiin ympäri maata on osallistunut tuhansia ihmisiä. Tiistaina mielenosoittajat piirittivät maan pääkaupungissa Sofiassa parlamenttirakennuksen, jossa parlamentin jäsenet, virkamiehet ja toimittajat olivat jumissa seitsemän tuntia. Myös poliitikkoja evakuoiva linja-auto pysäytettiin pulloilla. Tiistaina mielenosoitukset äityivät ensimmäistä kertaa väkivaltaisiksi, ainakin seitsemän mielenosoittajan ja kahden poliisin loukkaantuessa.

Sytykkeen mielenosoituksiin antoi mediamoguli Delyan Peevskin nimitys turvallisuusjohtajaksi. Maan lehti- ja TV-imperiumin omistaja pääsee nyt käsiksi salaisiin asiakirjoihin. Pääministeri Plamen Oresharski on pyytänyt anteeksi virhettään, muttei aio erota virastaan. Presidentti Rosen Plevnelievin mukaan ainoa demokraattinen ratkaisu on ennenaikaiset vaalit, mutta päätöksen voi tehdä vain parlamentti.

Vasemmistojohtoinen hallitus on ollut vallassa toukokuun vaaleista lähtien. Entinen pääministeri Boiko Borisov erosi helmikuussa korkean sähkön hinnan, säästötoimenpiteiden ja huonon asioidenhoidon vastaisten suurmielenosoitusten jälkeen.

EU:n oikeuskomissaari Viviane Reding tukee mielenosoittajia; hänen mukaansa on hyvä, että protestoijien ääni tulee kuulluksi. “Emme voi vaihtaa hallitustanne, mutta meillä on vastuu katsoa, että asiat menevät hyvin”, hän sanoi järjestämässään tiedotustilaisuudessa tiistaina. Hän myös kertoi keskustelevansa asiasta komissaari Johannes Hahnin kanssa, joka seuraa köyhien EU-maiden tukien käyttöä. Jos EU-tukia on väärinkäytetty niin kuin väitetään, on hallitus toiminut väärin ja komission on tultava tarkastamaan rahankäyttö.

 
Lähde: BBC

1 KOMMENTTI

  1. Hieno, nouseva valtio, kuten Unkari. Kunhan korruptio ja vasemmistoterrorismi saadaan kitkettyä pois.

Comments are closed.