Koti Uutisia Boikotti puree: SodaStream sulkee tehtaan Länsirannalla

Boikotti puree: SodaStream sulkee tehtaan Länsirannalla

1

UK_soda_stream

Hiilihapotuslaitteita ja makutiivisteitä valmistava SodaStream on ilmoittanut sulkevansa laittomassa israelilaissiirtokunnassa sijaitsevan tuotantolaitoksensa. Kansalaisaktivistiliike Boycott, Divestment and Sanctionsin (BDS) aktiivinen kampanjointi SodaStreamin Länsirannalle sijoittamia laittomia tuotantolaitoksia vastaan on tuottanut hedelmää, ja yhtiö on ilmoittanut sulkevansa Mishor Aduminin -tehtaansa.

Länsirannan tuotantolaitoksissa työskentelevät palestiinalaiset on ajettu käytännössä orjan asemaan; palkkataso ei ole lähelläkään miehittäjille maksettavaa palkkaa. Työntekijöiden oloja laitoksissa kuvaillaan niin ikään ala-arvoisiksi. Tämä kaikki on suoraa seurausta Israelin tarkoituksenmukaisesta Palestiinan talouden tuhoamisesta.

Erotetuille työläisille on toki luvattu työpaikat yhtiön uudessa tehtaassa. Israelin määräämien tiukkojen rajoitusten ja apartheid-politiikan vuoksi työpaikan saaminen on palestiinalaisille kuitenkin erittäin vaikeaa ja epätodennäköistä. Lienee sanomatta selvää, että myös uusi laitos sijaitsee alun perin palestiinalaisille kuuluneella alueella.

Yhtiön Englannin Brightonissa sijaitseva lippulaivamyymälä sulki ovensa säännöllisten mielenilmausten tuloksena. Liikkeen aktiivisen valistuksen myötä miljardöörisijoittaja George Soros on luopunut osuuksistaan kiistanalaiseen yhtiöön. Myös suuret tavaratalot kuten Macy’s on poistanut yhtiön tuotteet valikoimistaan. SodaStreamin kolmannen vuosineljänneksen tuotto on myös pudonnut 14 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

SodaStreamin tuotteita myydään maassamme lähes jokaisessa marketissa, joten kuluttajan on hyvä tiedostaa, että tuotevalinnoillaan hän voi päättää osoittaako tukensa SodaStreamin ja Israelin harjoittamille laittomuuksille vai yrityksille, jotka valmistavat tuotteensa eettisesti ja kestävää kehitystä silmällä pitäen.

Lähde: BDS Movement

1 KOMMENTTI

Comments are closed.