Koti Uutisia Talous Bloomberg: Venäjä todellakin irtaantuu dollareista

Bloomberg: Venäjä todellakin irtaantuu dollareista

1

Amerikkalainen talousjulkaisu Bloomberg myöntää, ettei Venäjän lupaus luopua dollarista ole vain populistista retoriikkaa. Käytännössä dollarista irtaantuminen merkitsee sitä, että entistä suurempi osuus Venäjän ulkomaankaupasta suoritetaan muissa valuutoissa.

Viime vuonna Venäjän keskuspankki myi pois puolet dollarivarannoistaan hetkessä. Ulkomaankaupassa dollarista luopuminen toteutuu käytännön syistä hitaammin, mutta trendi on Bloombergin mukaan selvä.

Venäjä on viimeisen vuoden aikana lisännyt jatkuvasti erityisesti euron ja ruplan osuutta ulkomaankaupassa. Kiinan ja Venäjän välistä kauppaa käydään usein euroilla, sillä Itä-Aasian talousjättiläisen tiukkojen pääomakontrollien vuoksi juanin käyttäminen on harvoin mahdollista. Intian-viennissä ruplan osuus kauppavaluutoista on jo 75 prosenttia.

Yhdysvallat on viime vuosikymmenten aikana pyrkinyt pakottamaan muut valtiot käyttämään dollaria kansainvälisen kaupan ainoana valuuttana. Järjestely on hyödyttänyt Amerikkaa erityisesti kahdella tavalla.

Ensiksikin Yhdysvallat on voinut painostaa vihaamiaan valtioita uhkaamalla eristää nämä globaalista dollarijärjestelmästä, mikä merkitsee käytännössä vientiyritysten kuolemaa ja tuonnin pysähtymistä, mikäli vaihtoehtoista valuuttaa ei ole. Taloudellisen painostuksen avulla Amerikka on kyennyt manipuloimaan kansainvälistä politiikkaa.

Toiseksi dollarin ylivalta on luonut Amerikan valuutalle vankan keinotekoisen kysynnän, mikä on pitänyt valuuttakurssin vahvana. Vakaan ja vahvan valuutan ansiosta Yhdysvalloilla on ollut varaa ylläpitää sotilastukikohtia eri puolilla maailmaa, mikä on maan imperialistisen ulkopolitiikan kivijalka. Dollarin aseman kaatuminen merkitsisi loppua sionistien sotilaalliselle maailmanvallalle.

Lähde: Bloomberg

1 KOMMENTTI

  1. Olisiko äidinkkelen koulutus tarpeen?
    Olen kantasuomalainen ja [email protected] lukea näitä haistavitun juttuja.
    Samanlaista vittuilua joka mediassa, että haistakaa paska.

Comments are closed.