Koti Uutisia Birdlife Suomi: juhannuksena ei pidä rantautua lintujen pesimäsaarille ja -luodoille

Birdlife Suomi: juhannuksena ei pidä rantautua lintujen pesimäsaarille ja -luodoille

0

UK_selkalokit

Suomessa toimivien alueellisten lintuyhdistysten kattojärjestö Birdlife Suomi muistuttaa juhannuksen viettäjiä, että pesimäaikaan ei tule rantautua lintujen pesimäsaarille ja -luodoille. Birdlife lisää, että juhannuskokon paikan valinnassa on otettava linnut ja muu luonto huomioon.

“Lyhytkin oleskelu pesimäpaikalla voi aiheuttaa pesinnälle merkittävää tuhoa. Juhannuskokon rakentaminen ja polttaminen pienellä luodolla tuhoaa usein pesimälinnuston täysin”, Birdlife Suomesta kommentoidaan.

Juhannuksen aikaan lintuluodoilla pesivillä lokeilla, tiiroilla, sorsilla ja kahlaajilla on runsaasti sekä munapesiä että pieniä poikasia. Parhaita pesimäpaikkoja linnuille ovat tavallisesti pienet, vähäpuustoiset tai puuttomat luodot.

Kattojärjestö ohjeistaa, että ihmisiä kohti hyökkäilevät tai varoittavasti lentelevät linnut ovat varma pesinnän merkki, vaikkei yhtään pesää tai poikasta näkyisikään. Mikäli tällaiselle paikalle on osunut, Birdlifen mukaan sieltä tulee poistua välittömästi.

On suositeltavaa välttää maihinnousua lintujen pesimäpaikoille vähintään heinäkuun loppuun asti. Esimerkiksi usean uhanalaisen vesilintulajin ja selkälokin suojelemiseksi pesimärauhan turvaaminen on tärkeää. Lintujen pesinnän häiritseminen ja pesien vahingoittaminen on kielletty luonnonsuojelulailla.

Lähde: Karjalainen