Koti Uutisia Baltia vahvistaa rajojaan valtavan pakolaisaallon pelossa

Baltia vahvistaa rajojaan valtavan pakolaisaallon pelossa

0

Ensin Unkari, sitten muut. Sitä mukaa, kun pakolaismassat liikkuvat yhä rajoitetuimmilla reiteillä, maa toisensa jälkeen sulkee rajojaan ja kääntää EU-politiikalle selkänsä.

UK_Baltian_rajat

Unkarin alkuun kohtaama raju kritiikki rajojen sulkemisesta on vaihtunut hiljaiseen hyväksyntään ja omien raja-aitojen pystyttämiseen Unkarin mallin mukaisesti. Etenkin Baltia pelkää kevään tuloa ja varustautuu tulevaan pakolaisaaltoon pystyttämällä aitoja rajoilleen ja vahvistamalla rajavartiointiaan.

Viro, Latvia ja Liettua kiristävät rajavalvontaansa, koska ne pelkäävät Baltian olevan turvapaikanhakijoiden uusi väylä ja sisääntulopiste Balkanin alueen tiukentuneen pakolaispolitiikan takia. Moldovan, Ukrainan ja Baltian kautta kulkevat reitit ovat keväällä sen vuoksi suosittuja matkustusreittejä salakuljettajien kaupatessa “turistimatkoja” Eurooppaan.

Latvia ja Viro rakentavat aitojaan Venäjän rajalle todennäköisesti myös siksi, että taustalla saattaa olla pelkoa siitä, että Venäjä käyttäisi pakolaistilannetta hybridisodan välineenä. Baltian suhteet Venäjään ovat kiristyneet Ukrainan kriisin jälkeen. Nyt Viro on asentamassa rajoilleen valvontalaitteita salakuljetusten ja laittoman maahanmuuton estämiseksi samaan tapaan kuin Latvia on jo tehnyt.

Pelot laittomista maahantulijoista ovat lisääntyneet 6 000 turvapaikanhakijan ylittäessä Venäjän rajan matkalla Suomeen ja Norjaan viime vuonna. Norjaan saapui viime vuonna 36 000 turvapaikanhakijaa, joista 5 000 saapui Venäjän kautta.

Sadat liettualaiset rajavartijat ovat yhdessä poliisin ja sotilaiden kanssa harjoitelleet tällä viikolla tulevan kriisin kohtaamista. Liettualainen rajaviranomainen Renatas Požėla kertoi Reutersille, että Norjalla ja Suomella on ollut ongelmia laittomista rajanylityksistä Venäjän kanssa. Suomen tilanteesta Požėla kertoi seuraavaa: “Yhtäkkiä yhden viikon aikana rajanylitykset loppuivat kuin taikaiskusta.”

Jopa EU on myöntänyt, että suurin osa turvapaikanhakijoista on paremman elintason perässä olevia henkilöitä, eivätkä he siten täytä turvapaikanhakijan kriteereitä. Mitä tekee EU? Kun kovistelut ja kritiikki Unkaria vastaan eivät tehonneet ja kun valtio toisensa perään sulkee rajojaan, EU vaatii turvapaikkahakemusten käsittelyä kokonaan itselleen!

Lähteet: Reuters, MV-lehti

Aiheeseen liittyen: Unkari julisti poikkeustilan tunkeutujien takia