Koti Kansallissosialismi.com Aryan Republican Army

Aryan Republican Army

0

Tammikuusta 1994 joulukuuhun 1995 tehtiin 22 pankkiryöstöä, jotka kartuttivat luultavasti yli 250 000 dollaria. Ryhmä, joka on saanut vaikutteita The Order -järjestöstä, käytti itsestään nimeä Aryan Republican Army (ARA) eli Arjalainen tasavaltalaisarmeija.

Liigaan kuului 38-vuotias johtaja Peter K. Langan, jota kutsuttiin nimellä komentaja Pedro, sekä 27-vuotias Scott Anthony Stedeford, joka tunnetaan myös Day of the Sword -yhtyeestä. Joukkoon kuuluivat niin ikään 19-vuotias Kevin McCarthy, josta tuli vasikka ja joka todisti muun muassa Stedefordia vastaan, sekä 38-vuotias Richard Lee Guthrie, joka tunnusti rikoksensa ja petti toverinsa. Hän hirttäytyi myöhemmin sellissään.

Todisteet. Nuori mies asteli Mr. Lee’s Autoland -nimiseen paikkaan Des Moinesissa eräänä maaliskuisena iltapäivänä vuonna 1995. Hän katseli valkoista, vuoden -79 vuosimallia olevaa Buick LeSabrea. Hän ei koeajanut autoa vaan kysyi myyjä Jay Heltonilta, käykö auto hyvin. Mies maksoi 750 dollaria käteisellä. Jokin herätti myyjän epäilyn, minkä vuoksi hän päätti kopioida nuorukaisen ajokortin. Vuosi tämän jälkeen myyjällä oli kopio yhä tallessa, kun FBI tuli vierailulle. Ajokortti oli väärennetty, mutta valokuva oli Scott Stedefordin. Tämä oli yksi syy, jonka vuoksi FBI jäljitti viimein henkilöt, jotka olivat naruttaneet liittovaltion poliiseja lähes kaksi vuotta. Liigan sanotaan ryöstäneen enemmän pankkeja kuin legendaarinen Jesse James konsanaan.

Ammattimaisesti tehdyt ryöstöt. Ryöstöjä tehtiin noin kerran kuussa muun muassa Iowassa, Missourissa, Ohiossa, Nebraskassa, Kansasissa ja Kentuckyssä. Ne tapahtuivat viiden minuutin sisällä. Toisinaan ryöstäjät olivat sonnustautuneet rakennusvaatteisiin, toisinaan taas FBI:n lippalakkeihin. Joulun aikoihin yksi heistä naamioitui jopa joulupukiksi. Kukaan ei loukkaantunut ryöstöissä, mutta vaikeuttaakseen kiinnisaamistaan he jättivät taakseen savukranaatteja tai savupommeja. Joulukuun ryöstössä he jättivät pommin “tonttulakkiin”, pääsiäisen tienoilla taas pääsiäiskoriin. He härnäsivät FBI:tä vuokraamalla autoja väärennetyillä henkilöllisyyspapereilla, joissa oli eläkkeelle jääneiden FBI-agenttien nimiä. FBI ei siis tiennyt, keitä he ovat, mutta he tiesivät, keitä FBI:ssä on.

Kavaltaja. Suunnitelma petti, kun he puhuivat identiteettikristitty Shawn Kenneyn kanssa, josko hän haluaisi liittyä heihin. Kenney kieltäytyi ja kavalsi ystävänsä johdattamalla FBI:n Guthrien luo Cincinnatiin tammikuussa 1996. Guthrie-vasikka taas ei kestänyt vaan petti ystävänsä Langanin.

Langanin ammuskelut. Kolme päivää myöhemmin, 18. tammikuuta 1996, FBI odotti Langania Columbuksessa. Langan ei kuitenkaan antautunut ilman taistelua; alkoi takaa-ajo ja ampumavälikohtaus, jossa ammuttiin lähes 50 laukausta. 30 osui Langanin ajamaan autoon. Myös itse Langaniin osui, mutta hän selvisi ilman isompia haavereita. Kiinniotettaessa hän kantoi väärennettyjä henkilöllisyyspapereita, muun muassa sheriffin merkkiä. Langanin auton ja talon etsinnöissä löytyi yli 3 400 panosta, pistooleita ja kivääreitä, 11 putkipommia, viisi granaattia, FBI:n lakkeja, poliisiunivormuja, väärennettyjä henkilöllisyyspapereita lähes jokaiselle osavaltiolle, naamioita ym. Löydettiin myös pastori Butlerille, Aryan Nations -liikkeen Idahossa asuvalle johtajalle, osoitettu kirjekuori, joka sisälsi videon nimeltä “Arjalainen tasavaltalaisarmeija esittää: aseistettu maanalainen taistelu”. Langan, joka videolla kutsuu itseään komentaja Pedroksi, sanoo: “Tavoitteemme on perustaa arjalainen tasavalta. Älkää erehtykö pitämään meitä jonkin lahkon jäseninä. Me, naiset ja herrat, olemme TEIDÄN naapureitanne.” FBI:n onnistui myös löytää säilytyskaappi, jossa oli muun muassa useita putkipommeja ja aseita.

Tunnustus ja itsemurha. Guthrie tunnusti heinäkuussa 19 pankkiryöstöä. Hänen odotettiin todistavan Langania vastaan, mutta yhdeksän päivän päästä hänet löydettiin sellistään päiväpeitteeseen hirtettynä. Hän jätti jälkeensä kirjeen julkiselle puolustajalleen ja veljelleen. Stedeford, josta olemme aiemmin kertoneet, on Day of the Sword -yhtyeen luoja. Hänen identiteettikristitty näkökulmansa kuvastuu myös yhtyeen sanoituksista. Guthrie osoitti hänet kuvalla, joka FBI:llä oli väärennetystä ajokortista. Stedeford pidätettiin 22. toukokuuta Sound Underin studiolla, jolla hän oli työskennellyt kitaristina seitsemän vuoden ajan. Pidätettäessä hänellä oli mukanaan pistooli. Hänen asuntoonsa tehdyssä ratsiassa löytyi lisäksi muun muassa Ruger-pistooli, haulikko, automaattikiväärin tarvikkeita, poliisiradio, väärennettyjä henkilöllisyyspapereita ja hänen bändinsä Cyanidin CD-levyjä. Stedefordin lapsuuskaverit eivät olisi ikinä uskoneet, että hänestä voisi tulla pankkiryöstäjä. “Hän oli kuin kuka tahansa meistä, mukava kaveri”, sanoi Timothy Walsh, joka oli tuntenut Stedefordin lapsuusajoista asti. Kaksi päivää Stedefordin pidätyksen jälkeen McCarthy otettiin kiinni.

Aryan Nations. Ryhmä on yhdistetty Aryan Nations -johtaja Mark Thomasiin Pennsylvaniassa. Monet ryhmän jäsenistä (kuin myös Randy Weaver) vierailivat hänen luonaan. Tämän vuoksi jotkut amerikkalaisessa mediassa pitävät häntä johtajana. Hän kuitenkin kieltää tietävänsä mitään ryhmän toimista. Nyt myös Thomasia syytetään osallisuudesta.

Todistusaineisto. Vaikka DNA- ja sormenjälkitodisteet puuttuivat oikeudenkäynneistä, katsottiin, että todisteita oli muuten riittävästi (muun muassa aseita, pommeja, varastettuja rahoja jne.). Oikeudenkäynneissä osoitettiin myös, että oli löydetty kirja The Silent Brotherhood, joka käsittelee The Order -järjestöä. ARA on, kuten Orderkin, tehnyt ryöstöjä rahoittaakseen valkoista vapaustaistelua.

Langanin tuomio. Langania vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä otettiin esiin 60 todistajaa ja 200 todistuskappaletta. Hänet tuomittiin syylliseksi tyttöystävän kuunnellessa etupenkissä. Langania odottavat oikeudenkäynnit myös Columbuksessa.

30 vuotta Stedefordille. Myös Scott Stedeford tuomittiin McCarthy-raukan johdosta. Hänen tuomionsa oli 30 vuotta vankeutta ARA:n ryöstöistä. Sitä, mihin kyseisistä keikoista saadut rahat katosivat, ei tiedetä. Niiden kuitenkin arvellaan menneen rotutietoisten ryhmien ja niiden toiminnan hyväksi.