Koti Uutisia Luonto Araljärvi toipuu hitaasti massiivisesta ekokatastrofista

Araljärvi toipuu hitaasti massiivisesta ekokatastrofista

3

Uzbekistanin ja Kazakstanin rajalla oleva Araljärvi on vihdoin elpymässä. Suurimmillaan 68 000 neliökilometriä laaja eli Irlannin kokoinen järvi menetti neuvostoaikana peräti 90 prosenttia pinta-alastaan, kun jokien vedet ohjattiin puuvillateollisuuden käyttöön.

Kuivuminen ei ole ollut järven ainoa ongelma. Puuvillapelloille ruiskutettiin myös valtavat määrät hyönteismyrkkyä, joka sitoutui lopulta järven pohjahiekkaan. Rutikuiva hietikko levittää tuulen mukana miljoonia tonneja myrkkyä laajoille alueille. Alueen asukkaat ovat kärsineet myrkkyjen aiheuttamista sairauksista jo vuosia.

Vuonna 2003 Araljärven vedenpinta oli alimmillaan. Tuolloin alettiin rakentaa patomuuria järven pohjoisosaan. Nyt vedenpinta on noussut alimmasta tasostaan 12 metriä. Järven pinta-ala on alkanut hitaasti kasvaa. Paikalliset asukkaat iloitsevat, että ranta on noin 50 kilometrin päässä aiemmin kukoistaneesta Aralskin satamakaupungista; kenties vesi yltää joskus taas Aralskiinkin.

Järven pohjoisosan eliöstö on hiljalleen elpynyt. Järvessä arvioidaan olevan 15 makean veden kalalajia, joita pyytämään on tullut kalastajia. Arvokkain kalalaji on kuha. Muita lajeja ovat muun muassa monni, karppi ja lahna.

Myrkyllinen hiekkaerämaa yritetään puhdistaa niin terveelliseksi, että ihmiset ja eläimet voisivat tulevaisuudessa elää siellä sairastumatta. Avuksi erämaan puhdistamisessa on otettu myös puut. Paikalliset ihmiset, karakalpakit, on värvätty Uzbekistanin hallituksen aloitteesta istuttamaan entisen järven pohjaan valtava määrä aavikolla hyvin toimeen tulevaa saksaulipuuta. Tähän mennessä on istutettu 5 000 neliökilometrin alue, ja alue pyritään laajentamaan 30 000 neliökilometriin.

Ympäristön elpymisen toivotaan tuovan köyhälle alueelle myös elinkeinoja ja investointeja. Metsittäminen on ollut haastavaa, sillä vaikka puut menestyvät ankarissa olosuhteissa, suunnilleen vain joka toinen puu jää eloon. Lisäksi moni alueen asukas kerää saksaulipuuta polttopuuksi. Asukkaat arvelevat saksaulin antavan parhaan aromin, kun sillä valmistetaan shashlikkia, kertoo EurAsianet-sivusto. Uzbekistanin hallitus on asettanut istutettujen puiden kaatajille sakkorangaistuksen.

Lähde: Yle (1, 2)

3 KOMMENTIT

  1. Eläköön kommunismi ja sen suuret saavutukset. Kuten Aral ja Tshernobyl…

    Hyvä uutinen pitkästä aikaa. Näkisin mielelläni Tsar Putinin rahoittavan tällaisia korjaushankkeita sillä hänen edeltäjänsä aikoinaan aiheuttivat koko katastrofin. Mutta machoilu maksaa liikaa, ei ole varaa ja sillai…

    • Ihmiset ovat kyllä niin idiootteja, tuhoavat oman planeettansa. Hyvä homma, että saivat kumminkin järven, sen luonnon ja eliöstön pelastettua. 🙂👍

  2. Ei Aral tule koskaan toipumaan kommunismin saavutuksesta. Kuten tekstissäkin mainitaan “arvokaloista” tullaan ne kalastamaan sukupuuttoon ja istutetut puut kaatamaan saslikkihiiloksiksi, korruptio on niin syvällä kansojen luonteessa.
    Tämä maailmankolkka ja siellä asuvat ihmiset eivät koskaan ole olleet mitään penaalin terävimpiä kyniä ympäristönsä suhteen, valitettavasti.

Comments are closed.