Koti Artikkelit Kansallinen taistelu Anonyymit ja Internet-sota kansallismielisiä vastaan

Anonyymit ja Internet-sota kansallismielisiä vastaan

0

Vuoden alussa Internetiin ilmestyi tiedote anonyymeiksi itseään kutsuvalta ryhmältä, joka julisti “salamasotaa” uusnatseja vastaan. Sen tavoitteena on häiritä ja kaataa kansallismielisiä Internet-sivustoja ja paljastaa “äärioikeiston” tukijoiden henkilöllisyyksiä. Niin sanotun Operaatio Blizkriegin sivuille on koottu saksalaisen NPD-puolueen jäsentietoja, vaatekauppojen asiakasrekistereitä ja keskustelupalstoilta saatua tietoa.

Internetin keskustelupalstoilla syntynyt Anonyymit-liike on tullut mediassa tunnetuksi hakkeriryhmänä, joka on osallistunut moniin hallituksiin ja suuryrityksiin kohdistuneisiin tietomurtoihin. Wikileaksin vastaiset toimet, joissa monet luottokortti- ja maksuyhtiöt jäädyttivät Wikileaksia tukeneita tilejä, sai Anonymousin aloittamaan kampanjan, jossa kaadettiin yhtiöiden Internet-sivuja. Tuoreemmissa tiedotteissa Anonymous on osoittanut tukea Occupy-liikkeelle ja häirinnyt mielenosoittajia pidättäneiden poliisilaitosten sivustoja.

Onko kapitalistisen talousjärjestelmän ja korruption vastustamiseen pohjautuva liike ottanut uuden alueen toiminnalleen ja siirtynyt toimimaan kansallismielisiä vastaan?

Anonyymeistä puhuessa on mainittava, ettei kyseessä ole perinteinen poliittinen tai ideologinen liike tai ryhmä. Anonyymit on Internet-ajalle tyypillinen meemi – idea, joka määrittyy sen mukaan, kuinka ihmiset toimivat ja mitä he haluavat sen tarkoittavan. Liikkeellä ei siis ole yhtenäistä linjaa toimintansa tai ajattelunsa suhteen. Kuka tahansa voi olla osa Anonyymit-liikettä ja tehdä mitä tahansa “liikkeen” nimissä.

Internet-yhteisöille tyypilliseen tapaan liike pyrkii näyttäytymään suurempana kuin onkaan. Tietomurroista vastuun ottavat “hakkeriryhmät”, vaikka todellisuudessa kyseessä ovat yksittäiset henkilöt. “Anonyymien” uusin operaatio kansallismielisiä vastaan onkin todennäköisesti yksittäisten äärivasemmistolaisten yritys pelotella kansallismielisiä maalaamalla mielikuvaa suuresta Internetissä toimivasta vastavoimasta.

Kansallismieliset hakkerit ovat päättäneet aloittaa oman vastatoimintansa nimeltä Operation: Nazi-Leaks Down. Projektin tarkoituksena on kaataa kansallisten tietoja jakavat sivut. Anonyymien nimissä toimivien antifasistien paljastussivut ovat tällä hetkellä nurin.

Sebastian Lämsä