Koti Uutisia Talous Amerikan pankeille jälleen kriisirahoitusta kymmenillä miljardeilla dollareilla

Amerikan pankeille jälleen kriisirahoitusta kymmenillä miljardeilla dollareilla

0

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed käynnisti tänä syksynä jälleen uuden tekohengitysohjelman, jonka tavoite on pelastaa Amerikan pankkisektori romahdukselta. Fed ei ole tahtonut mainostaa kriisirahoitusta kovaäänisesti, sillä se voisi tuhota kansan uskon hallitukseen ja maan läpimätään talousjärjestelmään.

Vaivihkainen hätärahoitus alkoi, kun pankkien rahamarkkinakorot ampaisivat hälyttäviin lukemiin syyskuussa. Korot kuvastavat pankkien uskoa tulevaisuuteen sekä käsitystä talouselämän riskeistä: Mitä korkeampia korot ovat, sitä vähemmän pankkien välillä on luottamusta ja sitä kalliimmaksi lainaaminen muuttuu.

Rahamarkkinakorot ovat siis finanssimaailman kuumemittari, joka hälyttää, jos pankkien välinen luottamus on vaarassa. Kun korot nousevat liian korkeiksi, pankkien välinen rahaliikenne voi pysähtyä, mikä synnyttää pian reaalitalouteen leviävän paniikin ja konkurssiketjureaktion uhan. Näin kävi esimerkiksi 10 vuoden takaisessa finanssikriisissä.

Syyskuun tapahtumien säikäyttämä Fed pumppasi pitkin syksyä pankeille kymmeniä miljardeja dollareita veronmaksajille kuuluvaa rahaa, jotta finanssielitistien pyramidihuijaukset eivät olisi kaatuneet. Hätärahoitus vaikuttaa toimivan väliaikaisesti, sillä korot ovat palanneet mataliin lukemiin. Yhä useampi amerikkalainen kuitenkin kysyy, miksi valtio syytää ilmaista rahaa pankkiireille samalla, kun koulut, tiet, sairaalat ja reaalitalouden yritykset ovat edelleen retuperällä.

Rahamarkkinoiden korko-ongelmat ovat yksi uusi lisäosoitus siitä, että maailmantalous on lähestymässä uutta kriisiä. Seuraava kriisi voi olla huomattavasti edeltäjäänsä pahempi, sillä kansainvälinen velkamäärä on nyt historiallisen korkea.

Lähde: Financial Times