Koti Artikkelit Kulttuuri Alkuvuosi toimintakeskus Kodissa

Alkuvuosi toimintakeskus Kodissa

4

tatcap5

Alkuvuodesta Toimintakeskus Koti järjesti esitelmän, jossa National Action -järjestön jäsen Benjamin Noyles kävi kertomassa NA:n toiminnasta. Tästä olemme saaneet pidettyä tahtia yllä niin, että viikoittaisten nyrkkeilytreenien lisäksi isompia tapahtumia on pidetty kerran kuukaudessa.

Viikolla 13 Kreikassa Imia-marssille osallistunut liikkeen aktivisti piti esitelmän matkastaan. Viikolla 17 taas kokeiltiin jälleen jotain uutta, kun Kotiin saapui vieraileva tatuointiartisti Tattoos & Cappuccino -tapahtumaan.

 

Matkakertomus Imia-marssista

Imia-muistomarssi on järjestetty Kreikassa vuosittain vuonna 1996 Imia-saarella tapahtuneen kolmen kreikkalaisen upseerin hengen vaatineen konfliktin muistolle.

Kaikki sai alkunsa, kun turkkilainen TV-ryhmä kävi laskemassa saaren rannikolla hulmunneen Kreikan lipun. Egeanmerellä sijaitseva saari ja erityisesti sen rannalla liehuva lippu olivat pitkään olleet Kreikan ja Turkin kilpailun kohde, ja kummankin maan kansallismieliset käyvät tietyin väliajoin vaihtamassa lippua. Vuoden 1996 tammikuussa paikalle saapuneen TV-ryhmän käytös oli kuitenkin suorastaan törkeää, sillä he eivät vain vaihtaneet lippua vaan häpäisivät ja polttivat alas otetun Kreikan lipun ja kuvasivat vielä tämän suorassa lähetyksessä.

Niinpä alle 24 tuntia tapahtumasta paikalle saapui Kreikan laivaston sotilaita palauttamaan Kreikan lippua salkoon. Tämä taas houkutteli paikalle Turkin laivaston ja erikoisjoukot. Tilanne kärjistyi siihen, että tilannetta tiedustelemaan saapunut kreikkalainen helikopteri putosi mereen ja kolme kreikkalaista upseeria sai surmansa.

Koti_28032015_1 Koti_28032015_2 Koti_28032015_3

Putoamissyytä ei koskaan saatu virallisesti selville, mutta todennäköistä oli, että turkkilaiset olivat ampuneet helikopterin alas. Tilanne eskaloitui miltei aseelliseen yhteenottoon, ennen kuin Nato saapui rauhoittelemaan osapuolia.

Marssi on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuosina sille on osallistunut kymmeniätuhansia henkilöitä. Edeltävällä vuoden 2014 marssilla mukana oli yli 50 000 henkeä. Vuoden 2015 marssille otti osaa myös viisi Suomen Vastarintaliikkeen aktivistia. Yksi heistä, Tuomas Illikainen, piti esitelmän matkasta.

Ilta alkoi iloisissa tunnelmissa. Osallistujamäärä jäi hivenen pienemmäksi kuin NA-esitelmässä, mutta paikalla oli jäseniä niin Turun, Porin kuin Helsingin ryhmistä sekä muutamia liikkeen ulkopuolisia vieraita. Ennen esitelmää oli aikaa vaihtaa taas kuulumisia kahvittelun lomassa. Eräs turkulainen jäsen oli tuonut kahvin kanssa nautittavaksi pientä purtavaa kuten pannukakkua ja kotitekoisia paahdettuja chilipähkinöitä, jotka tekivät hyvin kauppansa.

Kuuntelimme myös marssilla vierailleiden aktivistien mukanaan tuomaa “Imia 2014” -levyä sekä “I Stand With Golden Dawn” -kokoelmaa. Ensiksi mainittu levy piti sisällään Kultaisen aamunkoiton kuoron tulkitsemia kansallismielisiä lauluja, kuten Kultaisen aamunkoiton hymnin. Kokoelmalevy taas on eurooppalaisten kansallismielisten levy-yhtiöiden ja bändien projekti, jonka tuotot lahjoitetaan puolueelle. Levyllä on myös mukana suomalainen Marder-yhtye kappaleellaan “Kultainen aamunkoitto”.

KreikkaImia_29
Kuvia Kreikan-matkalta.

KreikkaImia_25 KreikkaImia_28 KreikkaImia_21

Kun kuulumiset oli vaihdettu ja kahvit juotu, aloitti Tuomas esitelmänsä. Aluksi hän kertoi hieman Imia-konfliktin taustaa sekä marssin järjestämisen ja Kultainen aamunkoitto -puolueen historiaa. Itse esitelmässä käytiin läpi samoja asioita kuin aikaisemmin julkaistussa matkaraportissa, ja lisäksi saimme nähdä useita valokuvia reissulta.

Tuomas kertoi myös paljon itse tekemiään huomioita Ateenan kaduilta. Kreikan tämänhetkinen alennustila oli selvästi aistittavissa, sillä kadut olivat roskaisia ja täynnä kodittomia ihmisiä. Lisäksi kaupungin ilma oli erittäin tunkkaista. Kaikkialla oli hylättyjä taloja, jotka olivat olleet joskus komeita rakennuksia, mutta hylkäämisen myötä ne olivat rapistuneet lähes raunioiksi. Virkistävää oli kuitenkin huomata, kuinka vahvasti Kultaisen aamunkoiton symbolit dominoivat kaupunkinäkymää.

Sitäkin vahvemmin joka paikassa näkyi vuoden 2013 marraskuussa vasemmistolaisten murhaamien Giorgos Fountoulisin ja Manolis Kapelonisin kuvat sekä heidän murhapäiväänsä viittaava numeroyhdistelmä 01/11/13. Näiden kahden murhatun toverin kuvia oli nähtävillä miltei kaikkialla kaupungilla. Suomalaiset aktivistit saivat myös kunnian vierailla Kultaisen aamunkoiton puoluetoimistolla kaksikolle rakennetulla muistomerkillä.

KreikkaImia_14

Itse marssipäivästä saimme myös kuulla, miten päivä oli edennyt. Osallistujia oli varoitettu liikkumasta yksikseen, sillä paikallisilla äärivasemmistolaisilla oli tapana liikkua skoottereiden kanssa metsästämässä tällaisia “yksinäisiä susia”. Varmemmaksi vakuudeksi eräs kyseisen hyökkäyksen kohteeksi joutunut Kultaisen aamunkoiton jäsen oli näyttänyt kuvan siitä, kuinka pahaa jälkeä hyökkäys voi saada aikaiseksi. Myös suomalaiset kohtasivat tällaisen skootteripartion marssia edeltävänä iltana, mutta tilanne ei päässyt kärjistymään.

Kertomuksensa Tuomas päätti videoon marssilla perinteisesti suoritetusta nimenhuudosta sekä sanoihin: “Ei sitä tunnetta voi todellakaan kuvailla millään sanoilla tai kuvilla. Se pitää kokea itse.”

Kertomuksen päätyttyä osallistujat jäivät vielä istumaan iltaa ja suunnittelemaan tulevia aktiviteetteja Kodin tiloihin. Kello alkoi olla jo lähempänä yötä, kun Kodin väki laittoi paikat kiinni viimeisten poistuttua.

 

Tattoos & Cappucinno

Viikolla 17 Kodissa kokeiltiin jotain uutta, kun siellä järjestettiin pienimuotoinen avoin tatuointitapahtuma.

Aamu valkeni kirkkaana, kun ensimmäiset Turun ryhmän jäsenet saapuivat laittamaan paikkoja kuntoon. Tekemistä oli paljon: oli järjestettävä tatuointisalonki, myyntipöytien paikat, laitettava musiikkilaitteet toimintaan ja tietenkin katsottava cappuccinotarpeet valmiiksi. Työ eteni silti vauhdilla ja paikat saatiin tapahtumakuntoon sen verran nopeasti, että ennen tapahtuman alkua järjestäjät ehtivät käydä nauttimassa kahvista ja kauniista säästä sekä vaihtaa kuulumisia paikalla jo hyvissä ajoin saapuneiden vieraiden kanssa.

tatcap1 tatcap2 tatcap3

Tatuointiartisti sekä myyntipöytää pitävän Ferus Finnum -kaupan väki saapuivat paikalle puolilta päivin ja vieraita alkoi virrata paikalle pian tämän jälkeen. Ferus Finnumin lisäksi Kadulle.com ja Kodin kahvila palvelivat asiakkaita. Tänään erikoiskahvit tekivätkin kauppansa erinomaisesti, sillä vain muutama tunti tapahtuman alkamisen jälkeen Kodin henkilökunnan oli kiidettävä lähikauppaan hakemaan täydennystä.

Väkeä tuli ja meni läpi koko päivän ja paikalla näkyi myös muutama uusi kasvo. Lisäksi ohjelmassa oli myös viime vuoden parhaiden sekä nyt tänä vuonna julkaistujen uusien kansallismielisten levyjen soittoa, jossa linja vaihteli aina neofolkista ja balladeista raskaampaan rockiin ja metalliin. Lisäksi Riimuradiota mainostettiin jonkin verran ennakkoon paikalle saapuneille.

Tatuointien teko aloitettiin heti, kun artisti oli saanut laitteensa kasattua. Hänelle tulikin pitkä päivä, sillä ihoriimuja tehtiin lähes ilman taukoja aina iltakuuteen asti.

tatcap6 tatcap4

Viimeiset vieraat poistuivat kello 19:ään mennessä. Päivä oli ollut mieluisa kaikille osallistuneille ja myös kauppa oli paitojen ja kirjojen osalta käynyt mukavasti. Jokainen vieras sai ottaa lähtiessään mukaan Magneettimedian uuden numeron sekä tarroja ja muutaman pienemmän kansallismielisen julkaisun.

Taivas oli jo mennyt pilveen ja alkoi hämärtää, kun Kodin ovet suljettiin tältä erää onnistuneen päivän päätteeksi.

 

Johannes Kaila

4 KOMMENTIT

  1. Inspiroivaa ja monipuolista toimintaa! Jatkakaa samaan malliin, kotiväki!

  2. Tatuointi&kahvittelu-tapahtuma oli kyllä vallan viihdyttävä, vaikka pelkästään kahvitteluun keskityinkin. Tervetullutta myös tällainen vapaamuotoisempi toiminta!

Comments are closed.