Koti Artikkelit Aktivistipäivät 2013

Aktivistipäivät 2013

15

KuvatAP20138Suomen Vastarintaliikkeen vuotuinen aktivistipäivä pidettiin 15.6. Etelä-Suomessa luonnonkauniissa ympäristössä. Urheilusta, ryhmätyöskentelystä ja luennoista koostuneen tapahtuman teemana oli aktivismikäsityksen laajentaminen ja monipuolisempi toiminta.

Varhain aamusta aktivisteilla oli hieman aikaa vaihtaa kuulumisia. Ruotsista vierailulle saapuneen Henrik Philströmin kanssa vertailtiin järjestöjen viimeaikaista kehitystä. Erityistä mielenkiintoa herätti muutamien suomalaisten matka Italiaan alkukesästä, jolloin he olivat tutustuneet tovereihin ympäri Eurooppaa. Muun muassa italialaisten, venäläisten ja saksalaisten tovereiden ammattimainen kamppailulajiseuratoiminta kiinnosti suomalaisia. Aivan kuten Suomessa, muuallakin Euroopassa monet valtavirtaseurat rajoittavat kansallismielisten aktiivien mahdollisuuksia harrastaa itsepuolustuslajeja. Ongelmaan on vastattu ryhtymällä omavaraisiksi, ja Italiassa nähtiinkin useiden Euroopan maiden kansallismielisten tallien välinen taisteluturnaus. Mahtavaa!

Pian alkoikin virallinen ohjelma.

Päivän avasi Juuso Tahvanainen toivottamalla kaikki tervetulleiksi ja valottamalla tapahtuman aihepiirejä. Otto Rutanen Helsingin aktivistiryhmästä jatkoi kertomalla tapahtumapaikan kansallismielisille tärkeästä historiasta. Edeltävien sukupolvien pohjoismainen kapinahenki oli läsnä koko päivän ajan.

KuvatAP20139

Seuraavaksi koitti ulkona järjestetty urheilurupeama kirkkaassa auringonpaisteessa. Alkuverryttelyjen jälkeen osallistujat pääsivät verestämään kamppailutaitojaan. Ohjelmaan kuului muun muassa räjähtävyyttä, nopeaa reagointia ja perustekniikkaa. Lopuksi osallistujilta tiristettiin viimeisetkin voimat kovissa kaksi vastaan kymmenen -otteluissa. Vielä kirsikkana kakun päällä suoritettiin raskas kuntopiiri.

KuvatAP20132

KuvatAP20133

KuvatAP20134

KuvatAP20135

KuvatAP20136

Kun viimeisetkin osallistujat olivat saaneet kuntopiirin suoritettua, urheiluun osallistuneet kävivät pesulle. Naisille oli järjestetty suihkumahdollisuus, ja miehet passitettiin vilvoittavaan jokeen peseytymään. Sitten saimme nauttia maittavan aterian, joka tällä kertaa oli riistakäristystä, perunamuusia sekä puolukkasurvosta. Ruokailun jälkeen oli jätetty hieman vapaata aikaa, jotta kaikki pääsivät tutustumaan Kadulle.com-kannatuskaupan myyntipöydän sivistävään tarjontaan. Varsinkin lähitaisteluoppaat vaikuttivat menevän kuin kuumille kiville.

KuvatAP20137

Ruokailun ja ostosten jälkeen oli päivän esitelmien vuoro. Ensimmäisenä puhujana oli Janne Ahokas Turun aktivistiryhmästä. Ahokas puhui monipuolistuvasta aktivismista, ryhmän toiminnasta sekä toimintakeskus Kodin tarjonnasta. Puheessaan Ahokas varoitti aktivismin ja propagandamateriaalin liiasta arkipäiväistymisestä ja tarjosi esimerkkejä uudenlaisista toiminnoista. Hän rohkaisi ryhmiä kokeilemaan uusia lähestymistapoja liikkeen markkinointiin. Kaavoihin kangistuminen tappaa luovuuden, jolloin liikkeellä on vaara hukkua vaihtoehtojärjestöjen massaan. Monipuoliseen aktivismiin on Turussa liittynyt oleellisesti toimintakeskus Koti, joka on tarjonnut mahdollisuuden järjestää hyvinkin spontaaneja ja kokeilevia tempauksia. Se on tarjonnut myös puitteet tutustuttaa uusia ihmisiä Vastarintaliikkeeseen.

KuvatAP201311

KuvatAP201310

Seuraavan esitelmän piti Juuso Tahvanainen. Hän puhui aluksi liikkeen julkisuuskuvasta ja siitä, kuinka tärkeää liikkeen tekeminen tunnetuksi on. Esitelmän varsinainen aihe oli kuitenkin vastarintayhteiskunnan rakentaminen ruohonjuuritasolta lähtien. Historiallisena esimerkkinä esiteltiin Romanian legioonalaisten (Rautakaarti) toimintaa, jossa tärkeintä propagandaa oli heidän olemuksensa ja konkreettiset tekonsa yhteisön eteen, ei pelkkä painettu materiaali. Nykyajan esimerkkinä Tahvanainen käytti Kreikassa räjähdysmäisen suosion saavuttanutta Kultaista aamunkoittoa, joka auttaa kansalaisia, kun yhteiskunta on siihen kykenemätön. Kokonaisvaltaisemmin vastarintayhteiskuntaa on rakentanut libanonilainen Hizbollah, jonka rooli on ajan myötä vaihdellut puhtaasta taistelujärjestöstä tärkeäksi sosiaaliseksi toimijaksi. Esitelmässä käytiin läpi järjestön sotilaallisen toiminnan lisäksi sen yhteiskunnallista ulottuvuutta, kuten kansalaisten kotien uudelleenrakentamista, laadukasta terveydenhuoltojärjestelmää, kriisiapua sekä työntekijöiden ja yrittäjien tukemista. Yhteisöllinen työ on toiminut tehokkaana propagandana ja kasvattanut järjestön jäsenpohjaa ja resursseja. Esitelmässä toki muistutettiin, ettei Suomea voi suoraan verrata esimerkiksi Kreikkaan, Romaniaan tai Libanoniin, mutta meilläkin on omat ongelmamme, kuten rappeutuva julkinen sektori ja lisääntyvä nuorisotyöttömyys. Niihin tarttuminen on suorastaan vastarintajärjestön velvollisuus.

Kertomukset Hizbollahin tehokkaasta ja monipuolisesta toiminnasta innostivat selvästi monia aktivisteja, ja esimerkin soveltamisesta Pohjoismaissa käytiinkin myöhemmin aktiivista keskustelua.

Jyväskyläläinen Paavo Laitinen toimi päivän kolmantena puhujana. Hän kertoi lähitulevaisuuden uudistuksista muun muassa ryhmien toiminnassa ja Kansallisen Vastarinnan verkkojulkaisussa.

KuvatAP201312

Laitisen jälkeen ääneen pääsi aktivisti Turun ryhmästä. Hän kertoi välittömästi tunnistettavien tuotemerkkien synnystä sekä mielikuvituksellisista tavoista kiinnittää ulkopuolisten huomio, eli sissimarkkinoinnista. Esitelmä pohjusti päivän seuraavaa numeroa, ryhmätyötä.

Työssä jokainen ryhmä ideoi oman minikampanjan aiheesta, joka voisi sytyttää kansalaisten mielenkiinnon. Huomioon oli otettava paitsi aihe ja materiaalikysymykset, myös muun muassa kohderyhmät, resurssit, mahdolliset lainopilliset ongelmat ja tarkat tavoitteet. Ryhmissä käytiin pitkiä keskusteluita, ja illan mittaan syntyi kekseliäitä ideoita monipuolisten kampanjoiden järjestämisestä. Toivottavasti mahdollisimman monet suunnitelmista otetaan lähitulevaisuudessa konkreettisesti käyttöön.

KuvatAP20131

Päivän päätteeksi nautimme paikan päällä valmistettuja riisi- ja perunapiirakoita, kiitimme kokkia ja järjestäjiä, siivosimme paikat ja lähdimme kohti kotia kypsyttelemään kaikkea lauantaina oppimaamme ja keksimäämme.

 

Janne Moilanen

15 KOMMENTIT

 1. Todella mainio tapahtuma oli, kiitos järjestäjille! Pidin päivän rakenteesta: Aluksi urheilua, jossa saatiin hyvä yhteishenki päälle, sitten esitelmiä ja esimerkkejä toiminnan kehittämisestä ja lopuksi kaikki saivat suunnitella toimintaa esimerkkien innoittamana.

  Arvokkaita kokemuksia ja oivalluksia tulevaisuutta silmällä pitäen!

 2. Erittäin mielenkiintoinen viikonloppu! Luennot olivat erittäin mielenkiintoisia ja muutaman tunnin jatkunut todella rankka treeni tuntuu edelleen lihaksissa.

 3. Todella mahtava tapahtuma, kiitokset minultakin! Ensikertalaisena oli hienoa päästä mukaan ja etenkin tutustua uusiin tovereihin. Luennot olivat mielenkiintoisia ja treeneissä todella vietiin jaksaminen äärirajoille. Voin sanoa, että edelleen tuntuu lihaksissa. Tämä oli hyvä mahdollisuus selvittää oman kuntonsa rajat.

  Kaiken kaikkiaan rakentava päivä, päällimmäisenä muistona hyvä yhteishenki, mielenkiintoiset luennot sekä uudet ystävät!

 4. Varmasti mielenkiintoinen ja opettavainen päivä! Vuosi vuodelta aktivistipäivät tuntuvat kehittyvän entistä monipuolisempaan suuntaan, kuten pitääkin.

 5. Hyvä kirjoitus ja kuvaus päivästä! Oli todella mukava nähdä vanhoja tuttuja sekä tutustua uusiin jäseniin. Kiitos kaikille hienosta viikonlopusta!

 6. Suuret kiitokset pääkaupunkiseudun ryhmälle loistavasta päivästä! Vaikka päivä oli pitkä ja raskas, jäi tapahtumasta käteen todella paljon. Esitelmien aiheet olivat mielenkiintoisia ja varsinkin vastarintayhteiskunnan rakentamisesta toivoisin kuulevani jatkossa lisää.

 7. Kiitos kaikille suunnitteluun ja ennen kaikkea järjestelyihin osallistuneille! Ehkä parhaat aktivistipäivät tähän asti!

 8. Kiitokset pääkaupunkiseudun ryhmälle hyvin onnistuneista järjestelyistä ja erityiset kiitokset kokille erinomaisesta ruuasta!

 9. Oli pitkä, mutta loistava päivä! Suuret kiitokset pääkaupunkiseudun ryhmälle järjestämisestä ja ravintopuolesta.

  Hyvää teki nähdä myös uusia ihmisiä!

 10. Parhaimmat kiitokset järjestäjille, pääkaupunkiseudun ryhmälle – paras lauantai ikinä!

  • Kiitoksen ansaitsee tottakai myös kokonaisuudessaan Suomen Vastarintaliike. Erinomaista toimintaa ja ryhmähengen kasvattamista. Oli todella mahtavaa osallistua, sekä tavata muita Liikkeen jäseniä.

 11. Bra fortsätt som ni gör! Hell seger bröder! Hälsningar från Sverige!

Comments are closed.