Koti Artikkelit Haastattelut Aktivisti epäiltynä Koivulaakson pahoinpitelystä

Aktivisti epäiltynä Koivulaakson pahoinpitelystä

7

 

9.10. kaksi Vastarintaliikkeeseen kuuluvaa ja yksi entinen aktivisti tuomittiin Oulussa sakkoihin viimevuotisesta vaalikojukahakasta. Oikeudenkäynnin jälkeen salissa olleet kaksi poliisia otti Sebastian Lämsän kiinni epäiltynä pahoinpitelystä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta.

Kansallisen Vastarinnan toimitus haastatteli juuri vapautunutta aktivistia.

Kerro kiinniotosta. Millaisia ajatuksia se herätti? Kauanko olit kiinniotettuna?

– Kuten totesit, minut otettiin kiinni oikeussalissa heti tuomion julistamisen jälkeen ja kuljetettiin poliisivankilan puolelle. Kiinniotto tuli täytenä yllätyksenä, mutta ei shokeerannut. Olin kiinniotettuna 23 tuntia ja 50 minuuttia, käytännössä siis niin pitkään, kuin ilman minkäänlaisia todisteita rikoksesta epäiltyä voidaan pitää.

Sinua ilmeisesti epäillään pahoinpitelystä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta. Mitä mieltä olet syytöksistä?

– Syytökset ovat sitä itseään, pelkkiä spekulaatioita. Mikäli heillä olisi ollut oikeita todisteita syyllisyyteni tueksi, olisivat he pitäneet minua kauemmin. Näin ainakin, mikäli poliisit noudattavat tunnettua linjaa rikosten selvittämisen suhteen, enkä usko, että tätä tapausta olisi käsitelty ainakaan lepsummin.

Dan Koivulaakso oli ilmeisesti “tunnistanut” sinut surullisenkuuluisasta laittomasta henkilörekisteristään. Mitä muita “todisteita” sinua vastaan on?

– Kuulustelija näytti valvontakameroiden ottamia suttuisia huonolaatuisia kuvia, joista ei pystyisi tunnistamaan ketään. Varsinainen “tunnistus” tuli Aktivistipäivien videolta otetusta kuvankaappauksesta.

Millaisia poliisit olivat? Kuinka kuulustelu eteni? Millainen sinua kuulustellut poliisi oli?

– Poliisit käyttäytyivät tällä kertaa yllättävän asiallisesti. En kommentoinut kuulustelussa esitettyjä kysymyksiä paria lukuun ottamatta. Tiedän, ettei kannata sekoittaa itseään asiaan, johon ei liity. Varsinkin kun tiedetään, että viranomaisilla on tapana muunnella kuulustelupöytäkirjan sanamuotoja saadakseen haluamansa “todisteet” syyttäjälle.

Olit etsintäkuulutettuna jonkin aikaa ennen pidätystä, mutta poliisit eivät olleet etsineet sinua esimerkiksi koululta tai yrittäneet ottaa sinuun yhteyttä kirjeitse. Millaisia ajatuksia etsintäkuulutus sinussa herätti? Ilmeisesti resurssipula vaivaa myös oululaista esivaltaa.

– Etsintäkuulutus ei todellakaan ollut tasoltaan “elävänä tai kuolleena” -julisteita ympäri kaupunkia. Joko poliiseja vaivaa erittäin vakava osaamattomuus tai resurssipula. Pidän todennäköisempänä, että kyseessä oli ö-luokan prioriteetilla ollut haku, jolla yritettiin löytää edes joku epäilty paikallaan polkevaan juttuun median ja poliittisen hiillostuksen lepyttämiseksi.

Oikeudenkäyntiä oli seuraamassa kaksi tutunoloista miestä. Tunnistitko heidät?

– Kyllä, molemmat ovat paikallisia punaisia. Postiluukustani tippui heidän vaalilehtensä jokunen päivä ennen oikeudenkäyntiä. Terveisiä Kaikolle ja Björkbackalle.

Oikeudenkäynnistä uutisoi ensimmäisenä radikaalikommunistinen Kansan Tahto -lehti, jonka edustajia paikalla olleet miehet olivat. Kansan Tahdon uutisointi sisälsi perinteistä järjestön mustamaalausta, johon äärivasemmisto on erikoistunut. Oletko seurannut tapauksen uutisointia?

– Luin tapaukseen liittyvät uutiset päästyäni putkasta, en ole sen kummemmin seurannut uutisointia.

Oletko tutustunut Kansan Tahtoon aiemmin? Suomalaiset kansallismieliset tuhosivat lehden painon viime vuosisadan alussa useampaan otteeseen. Lehden päätoimittajana toimi väkivaltainen marxisti ja maanpetturi Yrjö Mäkelin. Mitä mieltä olet siitä, että suuret suomalaiset sanomalehdet käyttävät Kansan Tahtoa lähteenä uutisoinnilleen Vastarintaliikkeen kaltaisista kansallismielisistä järjestöistä?

– Tiedän kyseisen lehden ennestään. En usko, että kukaan älyllisen keskitason ylittävä valkoinen pitää lehden uutisointia objektiivisena tiedonlähteenä. Valtamedialla taas ei ole minkäänlaista motivaatiota uutisoida meistä objektiivisesti, sattuneista syistä.

Kansan Tahdon asenteellinen uutisointi, kohuttu Äärioikeisto Suomessa -kirja sekä samaisten kirjailijoiden ja tamperelaisten anarkistien perustama Vastarintaliikkeen aktivisteja käsittelevä blogi ovat puhuttaneet aktivisteja. Suomalaiset kommunistit ovat vetäytyneet kaduilta ja aloittaneet raukkamaisen informaatiosodan liikettä vastaan. Miten uskot, että tilanne kehittyy? Uskotko sovitteluun?

– Tilanne kehittyy niin kuin on kehittyäkseen. Käytämme sovittelussa kieltä, jota punaiset ymmärtävät parhaiten.

Kiitokset vastauksista! Kuinka viime päivien kokemukset vaikuttavat taistelutahtoosi? Onko sinulla terveisiä Koivulaaksolle tai Kansan Tahdon toimitukselle?

– Viime päivien kokemukset ovat olleet negatiivisesta luonteestaan huolimatta motivoivia. Taistelutahtoni ei ole ainakaan vähentynyt; odotan tilien tasaamista palavalla innolla.

 

Aiheesta lisää:

Leikkiä tulella

 

Aiheesta muualla:

Sumuteiskusta epäilty vapautettiin

 

Toimitus

7 KOMMENTIT

 1. Lievästi sanoen epätoivoista toimintaa Koivulaaksolta! Voisi herra mennä hetkeksi itseensä ja pohtia elämän peruskysymyksiä turhan vauhkoamisen sijaan.

  Yllättävän suoraselkäinen veto muuten Vastarintaliikkeeltä nostaa kissa pöydälle ja oikoa kaikki harhaluulot tapaukseen liittyen. Onnea Sebastianille mahdolliseen oikeusprosessiin! Eläköön voitto!

 2. Selvästi poliittinen ajojahti, jossa joku vastarintamies halutaan vastuuseen ja pelotteeksi muille. Taitaapi olla kuitenkin niin, että nyt on punikki-Koivulaakson sana Sebastianin sanaa vastaan ja se ei riitä syytteeseen. Todistajia ei taida tapauksella olla. Loistava haastattelu ja tsemppiä Sebastianille, jos oikeudenkäynti koittaa.

 3. Hyvä haastattelu! Kun luin ensimmäiset uutiset aiheesta, kuvittelin tämän jutun menneen jotakuinkin näin, kuten Sebastian kertoi. Hikisen epätoivoisia peliliikkeitä järjestelmältä ja sen uskolliselta juoksupojalta, Dan Koivulaaksolta. Voimia Sebastianin tuleviin koitoksiin, mikäli sellaisia tästä tulee.

 4. Hienoa lyödä vastinetta julkisuuteen näin nopeasti tapahtuman jälkeen. Sitä päivää tuskin koittaa, että vastapuolen edustaja pelaa yhtä avoimin kortein. Totuus on nähtävästi liian jyrkkä ase heidän käytettäväksi.

  Koivulaakso on kyllä käsittämätön hahmo. Jollakin ihmeen tavalla valtamedia on saatu Danin änkytyksiä kuuntelemaan. Harhaluuloinen, itseään täynnä oleva ikinuori, joka jaksaa laittaa energiansa jatkuvaan itkemiseen.

  Mutta Sebastianille on nostettava hattua esimerkillisestä toiminnasta. Voimaa ja kunniaa!

 5. Dan tuntuu elävän omassa pienessä mielikuvitusmaailmassaan, aika pelottavaa sinällään.

Comments are closed.