Koti Aktivismiraportit Aktivismia Porissa ja Raumalla

Aktivismia Porissa ja Raumalla

0

Viikkojen 23 ja 24 aikana Porissa jaettiin uusinta Vastamedia-lehteä ja kiinnitettiin tarroja Tiilimäen alueella. Lisäksi käytiin laskemassa muistokynttilä Frans Hjalmar Nortamon (kirjailijanimeltään Hj. Nortamo) patsaalle hänen syntymäpäivänään 13. kesäkuuta. Nortamoa muistettiin myös miehen syntymäkaupungissa Raumalla, jossa sijaitsee toinen hänen muistolleen pystytetty patsas.

Frans Hjalmar Nortamo oli paitsi arvostettu Porin piirilääkäri ja professori myös ensimmäinen merkittävä suomalainen murrekirjailija. Hänet tunnetaan erityisesti Rauman murteella kirjoitetuista kertomuksista, “raumalaisista jaarituksista”. Murretarinoita Nortamo kirjoitti yhteensä viisi kokoelmaa.

Nortamo oli lisäksi kulttuurin suuri ystävä ja myös radikaali kansallismielinen. Hän näki “demokratian” ja parlamentarismin toimimattomina ja oli sitä mieltä, ettei vielä tuolloin nuoren eduskunnan toiminnassa ollut juuri mitään hyvää. Nortamo kannatti lumedemokrat ian ja parlamentarismin sijaan vahvan johtajan mallia.

Nortamo toimi elämänsä aikana myös Suomalaisen puolueen kansanedustajana vuonna 1910. Hän sai kuitenkin vapautuksen tehtävästä sairauden vuoksi.Nortamo siirtyi sittemmin tukemaan lapuanliikettä eikä irtisanonut tukeaan silloinkaan, kun liike käytti voimakeinoja tilanteen sitä vaatiessa.

Nortamolle perustettiin vuonna 1930 Raumalla oma nimikkoseura, Nortamo-Seor.

Kiinnostuitko toiminnastamme? Ota yhteyttä: pori[at]vastarinta.com