Koti Uutisia Agentit aikoivat murhata islamistin ja syyttää kansallissosialisteja

Agentit aikoivat murhata islamistin ja syyttää kansallissosialisteja

0

1990-luvun lopulla Ranska ei pitänyt brittiviranomaisten toimettomuudesta ääri-islamilaisen liikehdinnän suhteen. Tuore raportti väittää, että ranskalaiset agentit suunnittelivat erään Britanniassa toimineen islamistijohtajan murhaamista. Toteuttamatta jääneeseen suunnitelmaan kuului, että murha olisi lavastettu militanttien kansallissosialistien tekemäksi.

Ranskalaisagenttien suunnitelmana oli lähettää islamistisaarnaaja Abu Hamzalle tappouhkauksia, joiden olisi annettu ymmärtää olevan kansallissosialistiselta Combat 18 -ryhmittymältä. Tämän jälkeen Hamza oli tarkoitus ampua sellaisella aseella, joita kansallissosialisteilla uskottiin olevan hallussaan.

Toinen suunnitelma oli kidnapata saarnaaja ja kuljettaa hänet Ranskaan. Kumpikaan juoni ei toteutunut, sillä Britannian tiedustelupalvelu ehti saada suunnitelman tietoonsa vuonna 1999.

90-luvulla Britanniassa tapahtui useita pienempiä suoran toiminnan iskuja, joista epäiltiin laajasti “johtajattoman vastarinnan” nimeen vannonutta Combat 18 -ryhmittymää, mutta joista ei koskaan tuomittu ketään. Tunnetuin ryhmään liitetty tapaus oli Lontoon maahanmuuttaja- ja homoyhteisöä vastaan suunnattu naulapommikampanja, josta David Copeland tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 2000.

Ranskalaisagenttien tähtäimessä ollut Abu Hamza päätyi sittemmin Britanniassa vankilaan muun muassa murhaan yllyttämisestä. Vuonna 2012 hänet siirrettiin Yhdysvaltoihin vastaamaan terrorismisyytteisiin.

 

Lähde: The Telegraph