Koti Artikkelit 3: Selviytymiskurssi

3: Selviytymiskurssi

9

3_1

Toimintakeskus Kodin “Selviytyminen ja varautuminen – 3” -kurssin käytännön osuus järjestettiin pääsiäisenä Etelä-Suomessa. Tapahtuma käsitti kaksi täyttä päivää ja kaksi yötä luonnossa. Ilmat olivatkin suosiolliset, sillä aurinko paistoi koko pääsiäisen ja lämpötilakin oli reilusti kymmen asteen yläpuolella päivisin. Yöt tosin olivat kylmät, kun lämpötila laski alle nollan ja osallistujat olivat pelkän makuupussin suoman lämmön varassa.

Kurssi aloitettiin rakentamalla improvisoituja selviytymisvälineitä, kuten veitsi, saha ja kompassi. Sitä mukaa, kun välineet olivat valmiit ja niitä oli testattu, siirtyivät osallistujat kartan ja kompassin avulla suunnistaen seuraavalle rastille, jolla rakennettiin vedensuodatin käyttämällä sammalta, hiekkaa ja hiiltä. Suodatuksen jälkeen vesi vielä keitettiin, minkä jälkeen sitä oli turvallista juoda.

31

32

34

35

Kolmannen rastin aiheena oli hätäensiapu. Rastilla harjoiteltiin erilaisten vammojen hoitoa sekä opeteltiin haavojen tikkaamista parsinneulalla ja kalastajanlangalla.

3_2

Jotta päivällinen saataisiin valmistettua, oli tehtävä tuli. Tällä kertaa ei käytetty tulitikkuja vaan perinteistä menetelmää hinkkaamalla kahta puunkappaletta yhteen. Illalla rakensimme tilapäismajoitteet sekä harjoittelimme erilaisia solmuja.

36

37

38

3_3

Toinen päivä olikin fyysisesti raskaampi, kun pääpaino oli suunnistamisessa ja patikoinnissa. Toki pidettiin välissä pari rastiakin. Ensimmäisellä opeteltiin kiipeilyköyden käyttöä. Tästäkin saatiin kilpailu aikaan, kun tuli selvittää nopein alamäkijuoksija. Toisella rastilla rakennettiin “donitsi-lautta”, joka saa nimensä rinkulamuodostaan. Ruokailun jälkeen siirryimme seuraavalle leiripaikalle, jolla yövyimme rakentamisamme majoitteissa.

3_10

33

3_9

3_5

3_7

3_6

3_8

Aamiaisen jälkeen oli edessä enää viimeinen siirtymä autoille.

3_11

3_4

Janne Ahokas

9 KOMMENTIT

 1. Reipasta toimintaa. Ilo aina seurata näiltä sivuilta erilaisia erähenkisiä tarinoita!

 2. Mainio artikkeli, hyvät kuvat ja upeat maisemat. Tämänkaltaista opastusta pitää olla tarjolla toistuvasti. Sillä käytäntö on osoittanut kerta toisensa jälkeen, että maailmamme ei ole mikään lintukoto ja karu todellisuus saattaa kohdata missä tahansa, koska vain.

 3. Suomi saattaa olla kontallaan nopeammin kuin arvaammekaan. Silloin on hyvä olla maaseudulla jokin turvapaikka, jossa pystyy elämään omavaraisesti ainakin pahimman yli.

 4. Oikein jousta käytätte tulen sytyttämiseen? Ammattimeininkiä.

  Raa’alla voimallakin toki menee, mutta miksi tuhlata voimia kun viisas pääsee vähemmällä…

  • Tarkoituksena taisi olla harjoitella ääritilannetta, jolloin ei sytkäriä tai tulitikkua vain satu olemaan mukana. Helpommallakin pääsee kyllä, mutta ei haittaa ketään osata kyseinen taito.

   • Juuri niin ajattelinkin, ehkä kirjoitukseni oli vähän epäselvä. Itse olen onnistunut sytyttämään tulen pelkästään hankaamalla puukalikoita yhteen. Tosin auringonpaisteella, 30 asteen helteellä ja lihakset olivat kipeitä sen jälkeen viikon…

 5. Mukavaa että teillä on oikeasti hyvä valokuvaaja. Luontokuvia on aina mukava nähdä ja uusia mestoja mitä meillä täällä on. Mettähommat, parhaat hommat!

Comments are closed.