Koti Uutisia 100-vuotias elokuva: The Birth of a Nation

100-vuotias elokuva: The Birth of a Nation

2

UK_TheBirthOfaNation

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun legendaarinen The Birth of a Nation -elokuva valmistui. Suomessa se sai ensi-iltansa vuonna 1922 nimellä Kansakunnan syntyminen.

The Birth of a Nation on D. W. Griffithin ohjaama mykkäelokuva, joka käsittelee Yhdysvaltain sisällissotaa ja Etelävaltioiden uudelleenrakennusta. Elokuva oli aikanaan suuri menestys. Se sai osakseen myös runsaasti vastustusta ja sitä syytettiin jopa Ku Klux Klanin uudelleen aktivoitumisesta.

Muun muassa juutalaisjohtoinen mustien etujärjestö NAACP yritti estää elokuvan esittämisen, mikä johti lukuisiin rotumellakoihin Yhdysvalloissa. Joissakin kaupungeissa sen esittäminen jopa onnistuttiin kieltämään, mutta siitä huolimatta se keräsi miljoonia katsojia ja oli yksi aikansa merkittävimpiä elokuvia.

Mustia ja juutalaisia närkästytti erityisesti se, että elokuva esitti heidän mielestään klaanilaiset liian sankarillisina.

Nyt, sata vuotta myöhemmin, kohutun elokuvan voi katsoa YouTubessa:

 

https://www.youtube.com/watch?v=302YMeiDSrI

2 KOMMENTIT

  1. Katsomisen arvoinen tämä kyllä oli.

    Vaikka elokuva on 100 v. vanha niin kyllä tuo “monikulttuurinen meininki” on pysynyt hämmentävän samanlaisena näihin päiviin asti 😀

    Monet elokuvan kohtaukset (valitettavasti) muistuttavat ihan viime viikkojen tapahtumista täällä Suomessa. 🙁

Comments are closed.