Koti Artikkelit Historia Horst Wessel -suomennoksen uusintapainos myynnissä!

Horst Wessel -suomennoksen uusintapainos myynnissä!

17

Hw_AK

Horst Wessel on kansallissosialistisen liikkeen arvostetuimpia hahmoja. Merkittävimmän työnsä hän teki SA:n Berliinin-iskujoukon johtajana. Toiminta kommunistien ja rikollisten “punaisessa Berliinissä” oli äärimmäisen vaarallista ja johti lopulta Wesselin marttyyrikuolemaan. Wesselin elämää käsittelevä kirja on nyt saatavilla Kadulle.com-kannatuskaupassamme

Vuonna 1930 kuollut Horst Wessel ei itse ehtinyt nähdä vapaata Saksaa, sillä kansallissosialistinen puolue sai vallan vasta kolme vuotta myöhemmin. Wesselin peloton pioneerityö Berliinissä ja muissa kaupungeissa ei kuitenkaan unohtunut, vaan hänen maineensa on jäänyt elämään ja se on verevä yhä tänä päivänä.

Mika Waltarin suomentama ja nyt uudelleen julkaistu Hanns Heinz Ewersin teos Horst Wessel, eräs saksalainen kohtalo on kuvaus ihanteellisen kansallismielisen aktivistin elämästä. Vaikka Wessel oli äärimmäisen radikaali, oli hän täynnä positiivista energiaa. Hän oli oikeustieteiden opiskelija, musiikinrakastaja ja säveltäjä, intohimoinen poliittinen väittelijä, sosiaalinen sekä lähimmäisilleen uskollinen. Tärkeintä tietysti oli, että hänellä oli erittäin luja työmoraali eikä hän koskaan antanut pelolle valtaa. SA-johtajana toimiminen Berliinissä merkitsi sitä, että vihollisia oli käytännössä kaikkialla. Toiminta isänmaan puolesta merkitsi katutaisteluita, tappouhkauksia ja todellista päivittäistä kuolemanläheisyyttä. Wessel oli valmis käyttämään lähes kaiken aikansa kansansa asian edistämiseksi, ja lopulta opinnot sekä henkilökohtaiset ihmissuhteet olivat toissijaisia kansalliseen taisteluun verrattuna. Waltarin erittäin viihdyttävästi suomentama kirja on paitsi koukuttava lukukokemus niin myös oiva henkilökohtainen kannustin poliittisesti aktiiviselle lukijalle: Wesselin esimerkki innostaa toimimaan entistäkin suuremmalla intohimolla ja uhrautuvaisuudella vallankumouksen puolesta!

wesselpinoWaltarin suomennos julkaistiin alun perin 1933 eli samana vuonna, kun kansallissosialistinen puolue sai Saksassa vallan. Teoksesta julkaistiin eri lehdissä kymmeniä arvioita, joista valtaosa oli hyvin myönteisiä. Raa’an rehellinen kirjoitustyyli ja kirjan kovapintainen realismi jättivät vain harvat kokonaan kylmiksi. Kirjaa joko vihattiin tai rakastettiin. Sitä muun muassa kiiteltiin siitä, että se antoi totuudenmukaisen kuvan eurooppalaisen nuorison taistelusta kommunismia vastaan. Kaiku-lehden arvostelijan mukaan jokaisen suomalaisen olisi luettava kirja. Konservatiivit tosin pelkäsivät kirjan istuttavan “vihaa” myös suomalaiseen vereen. Horst Wesselin elämäntarinassa otaksuttiin olevan tarpeeksi ruutia siis suomalaisnuorisonkin villitsemiseksi. Vasemmisto taas oli syystäkin raivoissaan siitä, että kirja oli ylipäätään suomennettu.

Myös arvostelijat, jotka eivät kansallissosialismia olleetkaan omaksuneet, kunnioittivat Wesselin vakaumusta ja elämäntyyliä. Häntä ei pidetty pelkkänä seikkailijana, vaan ennen kaikkea vakavamielisenä aatteenmiehenä. Tätä mieltä oli myös juhlittu suomalaisrunoilija V. A. Koskenniemi. Teoksen väkivaltaisuuteenkin suhtauduttiin ymmärryksellä, sillä Wessel joutui toimimaan Saksassa, jonka muut länsimaat olivat tarkoituksella syösseet kommunismin riivaamaan alennustilaan. Kovakouraisuus oli ainut vaihtoehto, ja Wesselin elämässä nähtiin ainekset nykyaikaiselle sankaritarinalle.

Ote uusintapainoksen takakannesta:

Räjähdysherkässä Saksassa vallitsee vahvimman laki. Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä on yli 10 vuotta, mutta katkeruus ja väkivalta eivät suinkaan ole kadonneet. Politiikka on kaikkialla, mutta voidakseen argumentoida sanoin, on selusta turvattava ensin nyrkein. Keskenään taistelevat kansallismieliset ja kommunistit tekevät kaikkensa voittaakseen vallan. Vain se on varmaa, ettei Weimarin tasavallalla ole tulevaisuutta.

Horst Wesselin elämäntarina sijoittuu Euroopan historian rajuimpiin vuosiin, jolloin työ kansan puolesta vaati täydellistä omistautumista. Aktivisti irtaantui auttamatta porvarillisesta arjesta ja syöksyi alituiseen kuolemanvaaraan. Yöpimeällä koteihinsa puoluekokouksista kulkeneet kansanystävät saattoivat koska tahansa kohdata veistä tai pistoolia kantavan vihollisen. Haavoittuneiden öiset parkaisut ja poliisin jokahetkinen vaino olivat kaikkien kotimaansa kutsuun vastanneiden arkea. Kolkkouden keskellä uusi eurooppalainen sukupolvi kuitenkin lauloi ja nauroi sydämensä pohjasta säilyttäen uhmakkaan elämänilonsa. Paineessa syntyi timantteja.

 

Toimitus

17 KOMMENTIT

  1. Onko nyky-Suomessa sellaista tekijää, joka saisi suomalaisen nuorison liikkeelle? Minut itseni herätti suunnaton kiinnostus historiaa kohtaan, ja halusin saada selville muun muassa tämän miehen tarinan. Tarina Kolmannesta valtakunnasta sai kiinnostukseni ja tunnistin nopeasti itseni kansallissosialistiksi. Heitän kysymyksen, miten saamme nuorison liikkeelle?

    • “Onko nyky-Suomessa sellaista tekijää, joka saisi suomalaisen nuorison liikkeelle?”
      Tämä kysymys saa pakostakin aina muistamaan omaa nuoruutta.

      Kyllä niitä tekijöitä ja keinoja on nykymaailmassakin, koko tilanne vaatii kuitenkin tarkempaa tarkastelua.

      Ensiksi on ymmärrettävä, että me olemme informaatiosodassa, jossa kirjoitetaan kansojen aito, oikea historia unholaan. Tästä esimerkkinä vaikka erittäin surkea historian opetuksen laatu.

      Toiseksi täytyy ymmärtää miten tärkeä on oma kotiseutu, joita nykyinen poliittinen koneisto tuhoaa kuntien pakkoliitoksin ja palvelujen keskittämisin.

      Eli, kun nuorelle aletaan lapsesta saakka vatkata päähän ajatusta eurooppalaisesta Suomesta. Ei enää sanallakaan heimojen Suomesta, ei eri murteiden Suomesta, pelkästään Suomesta ja sen lähihistoriasta. Nuoren on tosi helppo kuvitella olevansa vain suomalainen, ei enää kainuulainen, ei enää pohjalainen, pelkkä tylsä suomalainen, kaikkien niiden maantiedonkirjassa kerrottujen ja opettajan kuvailemien värikkäiden kansojen joukossa. Varmaan kaikki ymmärsi pointin nyt ihan riittävän hyvin? (Toki tälle tapahtuman tulokselle on ihan oma nimikin, etnomasokismi)

      Ei siis varsinaisesti ole olemassa yksittäisiä keinoja, nuoret ovat jatkuvassa valheellisten ja tahallaan harhaanjohtavien informaatioannoksien vastaanottajina. Heille ei anneta nykyisin mahdollisuutta oppia omasta historiasta, vaihtoehtoina on vain toisten historia. Eräs tuttuni vertasi tätä identiteettivarkauteen, jossa nuorelta viedään hänen oma oikea historia ja annetaan valmiiksi käsikirjoitettu rooli historiaksi, näiden pohjatietojen mukaan elät.

      • Heh, itse olen nuori, ja tietäisit vain kuinka vaikea on saada hyväksyntä kansallissosialistiseen maailmankuvaan? Ensin kerrot mielipiteesi maahanmuutosta, taloudesta jne. Sitten sinut leimataan rasistiksi, fasistiksi ja herra tietää miksi. Olitko itse kansallissosialisti jo 16 vanhana? Jos olit, ymmärrät.

        • Öh, et kai nyt oikeasti ole ihan samanlainen moottoriturpa kuin allekirjoittanut sinun iässä oli? Eli tilanne kuin tilanne ja keskustelu kuin keskustelu, niin jotenkin kummassa aihe ohjautuu itseä kiinnostavampaan suuntaan? Jos näin on, kuuntele (lue) tämä:

          omat ihmissuhteesi ja seurustelusuhteesi saatat tuhota, ellet saa aatteesi sisäistä paloa hillittyä. Tällä tarkoitan, että et kykene “käännyttämään” jokaista läheistäsi samalle aaltopituudelle kanssasi, MUTTA

          kykenet siihen, että olet vain sitä mitä sanot olevasi, näytät esimerkilläsi suuntaa, kaikki ei seuraa jalanjälkiäsi mutta osa kyllä tulee perässä.

          • Nimenomaan tällä menenkin eteenpäin. Puhun politiikkaa jos joku sitä pyytää, turhaan ei kannata alkaa tuputtamaan. Se on pelkkää ajanhaaskausta.

    • Sellainen tekijä, joka saisi nuorison liikkeelle, löytyy siinä vaiheessa kun pullamössökansalta loppuu jääkaapista ruoka ja tililtä rahat. Sitä ennen on tehtävä paljon työtä, jotta me olemme se taho, jonka lipun alle tämä nuoriso (ja miksei myös vanhempikin väki!) sitten tulee.

  2. Kahdella lukukerralla luettu! Todella erinomainen teos ja varmasti jokaiselle kansallisosialistille inspiroivaa tekstiä. Mukaansatempaavan kirjoitusasun ansiosta sopii varmasti myös ideologian “ulkopuolisille” lukijoille. Suosittelen, 5/5

    • Nopeaan meni kirja, vaikka normaalisti olenkin todella huono lukemaan. Aivan loistava teos!

  3. Olen jo pitkään etsinyt kirjaa katutaisteluvuosilta, jossa kuvattaisiin sen ajan meikäläisten metodeja selviytyä, kasvaa ja voittaa ylivoimainen vihollinen. Tämä kirja kertoo sen kaiken. Mahtava kuvaus tahto-ihmisten vaikutuksesta ihmisiin ja siitä kuinka asialleen omistautunut ihminen saa väen seuraamaan asiaansa. Tämä on opaskirja katujen valtaukseen ja siten pakollinen kaikille kansallissosialisteille.

  4. Kirjasta on muuten tehty elokuva nimeltään “Hans Westmar” vuonna 1933. Elokuva on katsottavissa englannin kielisillä tekstityksillä kaikkien tietämässä videopalvelussa.

  5. Todella mainio kirja ja hienosti käännetty. Monesti olen miettinyt mikä olisi Horst Wesselin tulevaisuus ollut puolueessa ja Saksassa, jos hän olisi saanut elää pidempään. Hieno kirja, hieno mies.

  6. Horst Wesselistä käytettiin Kolmannessa valtakunnassa oppimateriaalina kirjaa, josta Amazon tuntee vain eglanninkielisen käännöksen “Horst Wessel: His life and death”, joka sekin on vaikeasti saatavilla. Alkuperäinen saksankielinen teos olisi todellinen löytö. Olisi kulttuuriteko, jos sen saisi skannattuna nettiin.

Comments are closed.