Koti Aktivismiraportit Aktivismia Porissa

Aktivismia Porissa

0

Viikon 10 loppupuolella ryhmä piti kuukausipalaverin, jossa tuttuun tapaan summattiin menneen kuukauden asiat. Lisäksi palaverissa suunniteltiin tulevaa paikallistoimintaa.

Pori210320161

Viikolla 11 ryhmä vieraili Porin taidemuseolla katsomassa Helsingissä asuvan ja työskentelevän, sveitsiläis-haitilaisen kuvataiteilija Sasha Huberin ohjaamaa ja tuottamaa Rasismini on humanismia -luentoa. Kuvitteellisessa luennossa sveitsiläis-yhdysvaltalainen akateemisten instituutioiden johtaja, eläintieteilijä, geologi ja jäätikkötutkija Louis Agassiz (1807–1873) puolustaa tutkimuksiaan rotujen eroavaisuuksista. Hän puolustaa myös päätelmiään siitä, että eri rodut ovat syntyneet eri kantaisistä. Vuonna 2007 historioitsija Hans Fässler käynnisti kansainvälisen Agassizin vastaisen kampanjan, joka alleviivaa Agassizin muka syyllistyneen “ihmisyyden vastaisiin rikoksiin”.

Agassiz matkusti Preussin kuninkaan rahoituksen turvin vuonna 1846 Yhdysvaltoihin tekemään tutkimusta. Määrärahojen loputtua hän päätti jäädä pysyvästi Yhdysvaltoihin, ja hän sai Harvardin yliopistosta eläintieteen ja geologian professorin viran. Vuonna 1850 hän siirtyi Columbiaan, Etelä-Carolinaan tutkimaan mustien orjien elämää ja käyttäytymistä vieraillen useilla plantaaseilla. Hän tuli orjien impulsiivisen käyttäytymisen ja ongelmanratkaisu- ja päättelykyvyn heikkouden perusteella siihen tulokseen, etteivät mustat orjat olleet kehityksellisesti samalla tasolla kuin valkoinen väestö.

Vaikka Agassiz uskoi eri ihmisrotujen kehittyneen fyysisesti ja psyykkisesti eritasoisiksi ja vaikka hän kannatti rotuerottelua, hän ei kuitenkaan itse kannattanut orjuutta. Lisäksi hän oli harras kristitty ja evoluutioteorian vastustaja, mikä tekee hänestä erityislaatuisen tiedemiehen.

Koska kyseisen luennon on ohjannut antirasistinen ja itse sekaverinen “taiteilija”, on siinä pyritty tekemään Agassizin tutkimuksista ja persoonasta täysin kyseenalaisia. Luento antoi ymmärtää, että Agassizin päätelmät olisivat pohjautuneet pitkälti tunteisiin ja uskonnolliseen näkemykseen; Agassiz perusteli “luennossaan” eri rotujen olemassaoloa ja eroavaisuuksia siten, että jumala olisi luonut ne erilaisiksi.

Rotueroille on kuitenkin olemassa moderni tieteellinen selitys, joka pohjautuu esimerkiksi eroihin älykkyysosamäärissä sekä eroavaisuuksiin organisointikyvyssä ja kehon testosteronitasoissa, jotka puolestaan ovat yhteydessä aggressiivisuuteen.

Pori210320164 Pori210320163 Pori210320162

Viikon aikana ryhmäläiset suorittivat vielä kuntotestin. Erityisen hienoa oli, että kaikkien tulokset olivat parantuneet viime kerrasta.

Liity osaksi Pohjoismaista vapaustaistelua ottamalla yhteyttä osoitteeseen: pori[at]vastarinta.com